Σε νέα παρέμβαση προχώρησε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, για το θέμα της ανανέωσης της ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας για τη διαχείριση των νερών του Έβρου. Ο κ. Δημοσχάκης  κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά προς τα συναρμόδια υπουργεία περιβάλλοντος και ενέργειας, εξωτερικών, υποδομών και μεταφορών και αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.  Η διακρατική συμφωνία  σύμφωνα με τον βουλευτή λήγει τον Νοέμβριο του 2024, καθώς είχε υπογραφεί το 1964 με ισχύ 60 ετών ως πολεμική αποζημίωση της Βουλγαρίας προς τη χώρα μας και αφορά στους όγκους νερού οι οποίοι καταλήγουν στην ελληνική όχθη του Άρδα από τα φράγματα της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Δημοσχάκη, το θέμα θεωρείται μείζονος εθνικής σημασίας για το αρδευτικό σύστημα του Β/Έβρου κι όχι μόνο, το οποίο βασίζεται και εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ποσότητες ύδατος.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, αγροτικοί σύλλογοι, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, ζητώντας την ανανέωση της συμφωνίας.

 

Πληροφορίες του thraki Νεα, αναφέρουν ότι οι αρμόδιες επιτροπές των δύο χωρών συνεχίζουν τις επαφές τους, προκειμένου η συμφωνία να ανανεωθεί. Πάντως η Ελλάδα, διαθέτει το ισχυρό όπλο του Βέτο για ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, όμως κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι ορατό, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.