Για τα οφέλη που αποκόμισε η περιφέρεια από τα ταξίδια – συμμετοχές σε εκθέσεις – εκδηλώσεις κ.α. αντιπεριφερειαρχών της διοίκησης Τοψίδης, αναρωτιέται η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση. Η παράταξη, απαριθμεί ταξίδια και κόστη και σε ερώτηση που κατέθεσε ρωτάει για τα οφέλη που αποκόμισε η περιοχή από τις συγκεκριμένες συμμετοχές. Ανάμεσα στα ταξίδια που αναφέρει η παράταξη είναι και μία συμμετοχή μάλλον στο Βουκουρέστι κι όχι στο Βουκουρέστη όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου.
Η ερώτηση της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης αναλυτικά:

Κύριε Πρόεδρε
Έχοντας συμπληρώσει 100 μέρες στην διοίκηση της Περιφέρειας και ενώ στην παραγωγή έργων και δράσεων παρουσιάζεται μια νωχελικότητα και αδράνεια, εντούτοις στο τομέα των ταξιδιών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό παρουσιάζετε μια αξιοσημείωτη κινητικότητα.
Α. Ειδικότερα ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος στις 100 μέρες που ασκεί την διοίκηση της Π.Ε Καβάλας, πραγματοποίησε ταξίδια σε Ελλάδα και στο Εξωτερικό, διάρκειας 21 ημερών, χρεώνοντας τον Ελληνικό λαό με μερικές χιλιάδες ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην έκθεση τροφίμων BIOFACH στην Νυρεμβέργη από τις 13-16 Φεβρουαρίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 1.324,00ευρώ.
2.Παρέστη σε συνάντηση Εργασίας στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην Αθήνα από τις 21- 22 Φερουαρίου2024, με σύνολο εξόδων 520 ευρώ.
3. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην έκθεση τροφίμων και ποτών στην Βαρκελώνη από τις 18-21 Μαρτίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 1.926,00ευρώ.
4.Παρέστη σε ενημερωτική ημερίδα στην Αθήνα που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο την 29 Μαρτίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 370,00ευρώ
5. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην έκθεση παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την 2-4 Απριλίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 290,00ευρώ
6. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην έκθεση NATURAL& ORGANIC PRODUCTS EUROPE στο Λονδίνο από τις 13-16 Απριλίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 2.016,00ευρώ.
Σύνολο Εξόδων: 6.446ευρώ
Β. Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Κοινωνικής οικονομίας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης πραγματοποίησε ταξίδια σε Ελλάδα και στο Εξωτερικό, διάρκειας 15 ημερών, χρεώνοντας και αυτός τον Ελληνικό λαό με μερικές χιλιάδες ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην έκθεση τροφίμων και ποτών στην Βαρκελώνη από τις 18-21 Μαρτίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 2.046,00,00ευρώ.
2. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στο συνέδριο «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής κληρονομιάς» στην Αθήνα από τις 07-09 Απριλίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 668,00,00ευρώ.
3.Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην 2η έκθεση τροφίμων και ποτών στην Αθήνα από τις 10-13 Απριλίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 824,00,00ευρώ.
4. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην τουριστική έκθεση ΤΤR2024 στo Βουκουρέστη από τις 14-18 Φεβρουαρίου 2024, με σύνολο εξόδων ταξιδιού 462
Σύνολο Εξόδων: 4.000,00 ευρώ

Γ. Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, πολιτισμού και Εθελοντισμού Φανή Μπαχαρίδου
1. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στα εγκαίνια της “έκθεσης τοπικών ενδυμασιών της Θράκης “ΑΡΓΚΑΒΑΝΙ- Ελλάδα παντού”, που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων στο Παρίσι από 31 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου 2024, με σύνολο εξόδων ταξιδιού 1.753 ευρώ.
2. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην εκδήλωση για τον αείμνηστο Χρόνη Αηδονίδη καθώς αι συνάντηση με πολιτιστικούς συλλόγους, στην Αθήνα από 23 έως 25 Φεβρουαρίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 760,00ευρώ.
3.Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στο συνέδριο «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής κληρονομιάς» στην Αθήνα από τις 07-09 Απριλίου 2024, με σύνολο εξόδων ταξιδιού 1.030,00ευρώ.
Σύνολο Εξόδων: 3543,00 ευρώ

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης

1.Ενόψει του γεγονότος ότι στη τελευταία συνεδρίαση του Π. Σ αναφέρατε επί λέξει «ο Αντιπεριφερειάρχης πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο του, να συντονίζει από εκεί τις δράσεις, να συζητά με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εμπλεκόμενους φορείς ……. δεν χρειάζεται να κάνει ταξίδια αναψυχής πηαγίνοντας σε τουριστικές εκθέσεις» συμφωνείτε και εγκρίνεται τα ταξίδια διάρκειας 21 ημερών, 15 ημερών αντίστοιχα των Αντιπεριφερειαρχών Θεόδωρου Μαρκόπουλου και Αλεξάνδρου Ιωσηφίδη αντίστοιχα ?
και αν ναι, τότε πότε λέτε αλήθεια τώρα ή στην προηγούμενη συνεδρίαση του Π.Σ.
2. Πως δικαιολογείτε ένας Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης να εκπροσωπεί την Περιφέρεια μας σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών όταν υπάρχει ο αντίστοιχος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας? Και μάλιστα αυτό δεν συνέβη μια μόνο φορά?
3. Πως μπορείτε να μας εξηγήσετε το γεγονός ότι ενώ ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Μαρκόπουλος εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στη έκθεση τροφίμων και ποτών που διεξήχθη στην όμορφη Βαρκελώνη της Ισπανίας από τις 18-21 Μαρτίου, συνοδεύονταν ταυτόχρονα και από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Κοινωνικής οικονομίας κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη?
4.Γνωρίζατε ότι στην έκθεση παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την 2-4 Απριλίου 2024 παραβρέθηκαν, εκτός του κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου, και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής, Υποδομών και Έργων κ. Κώστας Βενετίδης και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Αρχοντής?
Αν ναι θεωρείται σκόπιμη την παρουσία τριών (3) Αντιπεριφερειαρχών σε ένα event στις Βρυξέλλες?
5. Ποια η σκοπιμότητα της συμμετοχής του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Κοινωνικής οικονομίας Αλέξανδρου Ιωσηφίδη στο συνέδριο «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής κληρονομιάς» με θεματολογία την πρώτη μέρα «Εύα Πάλμερ – Σικελιανού: Μια ξεχωριστή γυναίκα», την δεύτερη ημέρα με θεματολογία «Από τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό, στην πολιτική για μια ενιαία Υγεία» και την Τρίτη μέρα με θεματολογία «Διπλωματία Πόλεων – Δίκτυα Από την 1η Αμφικτιονία Πόλεων στην σύγχρονη Διπλωματία»
6. Φαντάζομαι να συμφωνείται ότι η διαχείριση του Δημοσίου χρήματος πρέπει να γίνεται με φειδώ και με σύνεση. Πως τότε κρίνεται το γεγονός ότι ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ενώ βρισκόταν το χρονικό διάστημα από 7-9 Απριλίου στην Αθήνα, επιστρέφει αεροπορικώς το βράδυ στην Καβάλα, και την επόμενη μέρα 10 Απριλίου, ξαναπηγαίνει αεροπορικώς στην Αθήνα ώστε να παραβρεθεί στην 2η έκθεση τροφίμων και ποτών που διοργάνωσαν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ στο μετρό του Συντάγματος. Μάλιστα παρέμεινε στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, δηλαδή τρεις ολόκληρες μέρες.
Το θεωρείται ηθικό να χρεωθεί ο προϋπολογισμός της ΠΑΜΘ με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό ?
7.Γνωρίζατε ότι στο συνέδριο «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής κληρονομιάς» στην Αθήνα την 7-9 Απριλίου 2024 παραβρέθηκε, εκτός του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρο Ιωσηφίδη , και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, πολιτισμού και Εθελοντισμού Φάνη Μπαχαρίδου?
Αν ναι, θεωρείται σκόπιμη την παρουσία δύο (2) Αντιπεριφερειαρχών σε ένα συνέδριο στην Αθήνα, τι στιγμή μάλιστα που συμμετείχατε και εσείς ως ομιλητής?
8. Ποια η σκοπιμότητα ενός ταξιδιού από την Αντιπεριφερειάρχη Φανή Μπαχαρίδου διάρκειας πέντε (5) ημερών στο Κοσμοπολίτικό Παρίσι, όταν τα εγκαίνια ήταν την 2η Φεβρουαρίου και επομένως θα μπορούσε να έχει μικρότερη διάρκεια το εν λόγω ταξίδι.
9. Η κ. Αντιπεριφερειάρχης Φανή Μπαχαρίδου μετέβη στο Παρίσι μόνη της, και ναι γιατί δεν συνοδεύονταν από κάποιον υπάλληλο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που θα ήταν γνώστης της Γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας;
10. Γνωρίζετε αν η κ. Αντιπεριφερειάρχης Φανή Μπαχαρίδου παραχώρησε συνεντεύξεις σε ΜΜΕ της Γαλλίας και σε ποιά – προσκομίζοντας στο σώμα του Π.Σ αποδελτίωση των συνεντεύξεων που έδωσε, ενισχύοντας τη φήμη της Περιφέρειας μας (άλλωστε δεν πρέπει ξεχνάμε πόσο ισχυρό είναι το brand name της Περιφέρειας μας στη Γαλλική αγορά λόγω της Νίκης της Σαμοθράκης);

Κύριε Περιφερειάρχη
Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να συμμετέχουμε, ως Περιφέρεια, σε εκθέσεις και σε ημερίδες, αλλά οφείλουμε να ενημερώνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα οφέλη που αποκόμισε η περιοχή μας από την συμμετοχή σας σε όλες τις ανωτέρω δράσεις, ώστε να διαπιστώσει ο Ελληνικός λαός ότι δεν πήγαν χαμένα τα χρήματα που ξοδεύτηκαν.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ