Πραγματοποιήθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού που εμπνεύστηκαν και φιλοτέχνησαν φοιτητές και φοιτήτριες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2023 στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023, όταν οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών αποδέχθηκαν την πρόσκληση του δήμου Σουφλίου και του συλλόγου Φίλων της Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα» και με επικεφαλής τον καθηγητή (μέλος Ε.Ε.Π.) του τομέα γλυπτικής του τμήματος εικαστικών της Α.Σ.Κ.Τ. Λουκά Λουκίδη, επισκέφτηκαν το Σουφλί όπου και παρέμειναν για 10 ημέρες, ερευνώντας την ιστορία του τόπου, καταγράφοντας πτυχές του γεγονότος της καταστροφικής πυρκαγιάς, και αφουγκράστηκαν την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της περιοχής. Το γλυπτό δημιουργήθηκε με απόλυτο σεβασμό και ευαισθησία προς το περιβάλλον, εξ’ ολοκλήρου από τους κορμούς καμένων δέντρων του δάσους, με σκοπό να λειτουργήσει ως σημείο μνήμης και αναγέννησης.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είθε το ιδιαίτερης αισθητικής αυτό έργο να αποτελέσει ένα σύμβολο αισιοδοξίας και προοπτικής, και να θυμίζει σε όποιον το παρατηρεί ότι το Δάσος Δαδιάς καθώς επίσης και η τοπική μας κοινωνία έχουν συνέχεια».
Ο δήμος Σουφλίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τους φοιτητές/-τριες που συμμετείχαν στο έργο:
Γεωργία Νίκα
Νίκο Ορχάνι
Νίκο Πυρομάλη
Αλέξανδρο Χριστοφορίδη