Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου διοργανώνει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Εθνική και Φιλελληνική Μούσα» την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 και ώρα 8.00μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.
Ο Φιλελληνισμός στη μουσική και ιδιαίτερα στις λυρικές σκηνές αναπτύχθηκε πρωτίστως στη Γαλλία μέχρι τα τέλη του 1830 και στη συνέχεια στην Ιταλία μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Από την τεράστια αυτή φιλελληνική εργογραφία, στο πρόγραμμα της συναυλίας παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα κορυφαίων συνθετών που εμπνεύσθηκαν πρωτίστως από τους ήρωες και τα γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης του 1821.
Βασικοί συντελεστές της εκδήλωσης είναι τρεις ακαδημαϊκοί, η σοπράνο Δρ Μαρία-Μελπομένη Χρύση, ο τενόρος Δρ Δημοσθένης Φιστουρής και ο πιανίστας Δρ Αθανάσιος Τρικούπης, οι οποίοι συνεργάστηκαν επανειλημμένα με τον αείμνηστο Δρ Γεώργιο Κωνστάντζο που υπήρξε ο βασικός ερευνητής της εθνικής και φιλελληνικής εργογραφίας, και παρουσίασαν αντίστοιχα προγράμματα στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και
στην Παλιά Βουλή των Ελλήνων στους επίσημους εορτασμούς των 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία.
Επίσης, συμμετέχει η Χορωδία του Ωδείου ΦΑΕΘΩΝ και άλλοι μονωδοί από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα παρουσιαστεί σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το έργο Ο Θρήνος των Μουσών για τον Θάνατο του Λόρδου Βύρωνα του Gioachino Rossini (1792-1868).