Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος προς τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

 

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

 

Ακόμα μια φορά στη διάρκεια της επίγειας ζωής μας, γεννιέται ο Χριστός, μέσα στην Εκκλησία Του, καθώς οι άγγελοι υπόσχονται το «επί γης ειρήνη» σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Στον κήπο της Γεσθημανή, όταν οι μαθητές Του κατελήφθησαν από απελπισία και φόβο, ο Χριστός διαβεβαίωνε ότι μας δωρίζει «τη χαρά Του».

 

Και λίγο πριν αναληφθεί στον ουρανό, όταν οι Απόστολοι άρχισαν να βυθίζονται στο πένθος του αποχωρισμού, ο Κύριος υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει μαζύ μας, «όλες τις ημέρες της ζωής μας, μέχρι τη συντέλεια των αιώνων».

 

Αυτά καταγράφονται στη ζωή του, από τη Βηθλεέμ μέχρι το Όρος των Ελαιών, στα ιερά Ευαγγέλια. Αυτά γιορτάζομε στην Εκκλησία, όχι σαν επετειακά γεγονότα, αλλά σαν προτάσεις ζωής για τη λύτρωση και τη σωτηρία του καθενός μας.

 

Από τα Χριστούγεννα μέχρι την Ανάσταση, περικλείονται τα πιο όμορφα και τα πιο συμφέροντα που μας προτείνει ο Θεός. Ακόμα κι όταν οι άνθρωποι δεν τα αξιοποιούν σωστά, εκείνα τα γεγονότα συνεχίζουν να φέρνουν μια αίσθηση αλλιώτικης βιοτής, μια πρόταση άλλης ζωής, σε ολόκληρο τον πλανήτη μας που, είτε προφάσει, είτε αληθεία, τα γιορτάζει.

 

Εμείς, όμως· εμείς τα ζούμε;

Τα Χριστούγεννα είναι πάλι παρόντα. Ο Χριστός είναι;

Την ειρήνη των αγγέλων της Βηθλεέμ, την ζούμε;

Την χαρά Του, τη νιώθουμε;

Την παρουσία του, την αισθανόμαστε;

 

Κι όμως, άλλη μια φορά στη ζωή μας γιορτάζομε Χριστούγεννα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;

 

Όταν γύρω μας, όλα μας προσκαλούν σε πόλεμο, εμείς να προτείνουμε την ειρήνη. Όταν γύρω μας, όλα είναι σκυθρωπά, εμείς να προτείνουμε τη χαρά. Όταν όλα γύρω μας μοιάζουν άδεια και χωρίς αξία, εμείς να προτείνουμε το Χριστό, που η παρουσία του, γεμίζει τα πάντα και δίνει περιεχόμενο σε όλα.

 

Αυτό είναι το έργο μας, των χριστιανών. Σ’ αυτόν τον κόσμο, στην εποχή μας, να φέρουμε το καλό μήνυμα του Ευαγγελίου και να προτείνουμε την «κατά Χριστόν ζωή».

 

Οι χριστιανοί, όπως ζούμε και όπως ενεργούμε καθημερινά·  το βίωμά μας, την ελπίδα μας, την βεβαιότητά μας, αυτά, λοιπόν, καλούμεθα να τα  προτείνουμε στον κόσμο, στην εποχή μας, σήμερα.

 

Η ειρήνη είναι ένα εσωτερικό βίωμα που επιτυγχάνεται με αρκετή ταπείνωση και πολλή προσευχή.

 

Η χαρά είναι μια εσωτερική κατάσταση που δημιουργείται με προσφορά αγάπης και με θυσίες.

 

Για να βλέπουμε καθημερινώς το Χριστό παρόντα στη ζωή μας, χρειάζεται να κλείσουμε τα μάτια μας σε πολλά άχρηστα και φανταχτερά πράγματα του βίου μας.

 

Αγαπητοί μου,

 

Πολλές φορές, κηρύττοντας σε σας, λέω ότι· οι χριστιανοί είμαστε για τα δύσκολα. Το Ευαγγέλιο δεν είναι εύκολο βιβλίο, χρειάζεται να παλέψουμε μαζύ του και ενώ παλεύουμε, συγχρόνως παρακαλάμε να μας νικήσει. Η «κατά Χριστόν ζωή» είναι αγώνας, είναι πάλη, όμως, η νίκη μας είναι βέβαιη.

 

Ο Χριστός δεν κοιμάται. Είναι εδώ, δίπλα μας. Περπατάει στις πόλεις της Ελλάδος, στα χωριά και στα νησιά μας, ποιός δεν το βλέπει; Κοινωνεί τις αγωνίες μας και διώχνει τους φόβους μας. Συγχωρεί τις αμαρτίες μας, ενισχύει τις τίμιες προσπάθειές μας και σπογγίζει τον ιδρώτα μας.

 

Δεν φοβόμαστε, λοιπόν, τίποτε. Δεν αποκάμνουμε, δεν λιγοψυχούμε.  Διαπιστώνουμε τα λάθη μας, διορθώνουμε την πορεία μας, βελτιώνουμε τους τρόπους μας, επιζητάμε τη Βασιλεία του Θεού, λαχταράμε τη Δικαιοσύνη του και έπειτα,  ο,τι άλλο Εκείνος θέλει, ας μας το χαρίσει.

 

Η Γέννησή Του, λοιπόν, ας μας αναγεννήσει εφέτος. Η αγάπη Του, αγάπη μόνιμη και αμείωτη, ας μας συντροφεύει στο βίο μας. Το παράδειγμά Του, παράδειγμα ταπεινώσεως και υπομονής, ας μας παραδειγματίζει. Η απλότητά Του, ας μας φωτίζει το δρόμο.

 

Τέτοια Χριστούγεννα σας εύχομαι, αδελφοί μου και αδελφές μου, αγαπητοί.

 

Τέτοια Χριστούγεννα, γεμάτα Χριστό, γεμάτα ελπίδα, γεμάτα χαρά και ειρήνη.

 

«Και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης, ας είναι μαζύ σας, τώρα και πάντοτε και στους αιώνες» που θα ακολουθήσουν.

Ευχέτης προς Κύριον για όλους σας

Ο Μητροπολίτης σας

✥ Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ