Κομοτηνή: Σύσκεψη της ΠΑΜΘ για την αντιπυρική περίοδο και για τον συντονισμό δυνάμεων
Τη Δευτέρα 19 Μαΐου έγινε στην Κομοτηνή, ευρεία συντονιστική σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας (διευρυμένο ΠΕΣΟΠΠ), για την αντιπυρική περίοδο, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπό τον περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα
Στόχοι οι λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, η γρήγορη οριοθέτηση και η ολιστική προσέγγιση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Σχετική ανακοίνωση της ΠΑΜΘ αναφέρει τα εξής:
“Με κοινό στόχο, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Δευτέρα 19 Μαΐου 2025, στην Κομοτηνή, ευρεία συντονιστική σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας (διευρυμένο ΠΕΣΟΠΠ), για την αντιπυρική περίοδο 2025, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπό τον Περιφερειάρχη κο Χριστόδουλο Τοψίδη, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, του υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου κ. Θεόδωρου Βάγια.
«Λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση και ολιστική προσέγγιση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στο τρίπτυχο αυτό συνοψίζεται η δράση μας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που προς το παρόν εξελίσσεται ομαλά.
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ενισχυμένη, φέτος, και σε ανθρώπινο δυναμικό, περισσότεροι εποχικοί πυροσβέστες και στην επιτήρηση με drones, τα οποία από τέσσερα πέρσι, αυξάνονται σε έξι, και σε συνδυασμό με τα επίγεια και εναέρια μέσα, επιδιώκουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιπυρική περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κος Κεφαλογιάννης.
«Ο συντονισμός Περιφέρειας, Δήμων, Πυροσβεστικής και Ενόπλων Δυνάμεων με τον ΔΙΚΑΦΚΑ, με τις Διευθύνσεις Δασών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι κρίσιμος για να προλάβουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε φαινόμενο», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κος Γκιουλέκας, κάνοντας γνωστό ότι προηγήθηκαν ανάλογες συσκέψεις και σε άλλες Περιφέρειες.
«Οι δασικές πυρκαγιές εξελίσσονται πιο γρήγορα και πιο επιθετικά πλέον. Έχει επικαιροποιηθεί το επιχειρησιακό δόγμα και ο τρόπος κινητοποίησης με στόχο τη μέγιστη ανταπόκριση σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς, ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες», ανέφερε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.
Ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης, κατά την ομιλία του, σχετικά με τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2024, αναφέρθηκε στην άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα φαινόμενα που σημειώθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εστιάζοντας σε δύο χαρακτηριστικά δεδομένα: 1545 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ο μεγαλύτερος αριθμός της τελευταίας 15ετίας σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η δεύτερη Περιφέρεια πανελλαδικά σε εκδήλωση αγροτοδασικών πυρκαγιών στην χώρα μας, το 2024. 66 μέρες με δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά 3 και πάνω, το καλοκαίρι του 2024.
Ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης αναφέρθηκε, στην συνέχεια, στις δράσεις και στις ενέργειες της διοίκησης, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο:
Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., έχει εγκαίρως εκδώσει Αποφάσεις Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων εντός δασών, δασικών εκτάσεων, πάρκων και αλσών, ανά Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Πυροσβεστικής.
Η Περιφέρεια μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, διαθέτει ηλεκτρονικό μητρώο Εμπλεκομένων Φορέων, με επικαιροποιημένο τηλεφωνικό κατάλογο, στο οποίο έχει πρόσβαση online και το ΠΕΚΕ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο) της Πυροσβεστικής. Επίσης διαθέτει online και Μητρώο Μηχανημάτων έργου που περιλαμβάνει τα μηχανήματα της Περιφέρειας, Μηχανήματα Ιδιωτών Ενταγμένα στο Μητρώο Ιδιωτών Εργολάβων καθώς και τα Μηχανήματα έργου του Στρατού, για συνδρομή όποτε αυτό απαιτηθεί.
Υλοποίηση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στο οδικό δίκτυο, συνδρομή στη βελτίωση και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και καθαρισμός εκτάσεων.
Με 6 drone, ένα στη Ροδόπη (Κάτω Βυρσίνη), ένα στη Θάσο, δύο στον Έβρο (Μεγάλο Δέρειο και Αισύμη), ένα στην Ξάνθη (περιαστικό άλσος) και ένα στη Δράμα, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενισχύει την επιτήρηση των δασών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αξιοποιώντας τη δωρεά του ΔΕΔΔΗΕ. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια θα διαθέσει άλλα 5 drone, 2 περισσότερα από πέρσι.
Τα drone της Περιφέρειας θα επιτηρούν, δύο στην Καβάλα, ένα στη Ροδόπη, ένα στην Ξάνθη (ορεινή Ξάνθη) και ένα Δράμα.
Η Περιφέρεια ΑΜΘ αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, σε μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα λειτουργήσει παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή. Ένα εργαλείο εκτίμησης της διακινδύνευσης για την ενσωμάτωση της πρόληψης με βάση τα νέα δεδομένα στην αποκατάσταση και στην επίτευξη της ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές.
Με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και η επιχειρησιακή δυνατότητα των Περιφερειών.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την στήριξή του στον Υπουργό κο Κεφαλογιάννη, επισημαίνοντας ότι «η Περιφέρεια μας βρίσκεται ψηλά στο σχεδιασμό του για την αντιπυρική περίοδο, αναγνωρίζοντας τις πρωτόγνωρες συνθήκες ξηρασίας που βιώνουμε στην περιοχή μας και την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών».
Στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκαν αναλυτικά τα θέματα σχετικά με δράσεις της πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, καθώς και την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή τους.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Μετά το πέρας της σύσκεψης και μετά από πρόσκληση των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, που συμμετείχαν στο διευρυμένο ΠΕΣΟΠΠ, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο του Ερυθρού Σταυρού στο Θρυλόριο Ροδόπης.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κος Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Εσωτερικών κος Γκιουλέκας και ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκαν για την εκπαίδευση των εθελοντών και τον διαθέσιμο εξοπλισμό.
Απέδωσαν τα εύσημα στους εθελοντές για την δράση και προσφορά τους, όπως και για την οργάνωση του επιχειρησιακού κέντρου, και συζήτησαν την δυνατότητα στήριξης του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού.”






