Κυρίες και κύριοι

Χρονιά πολλά

Ας ευχηθούμε όλοι το 2012 να είναι τελικά  μία χρονιά ελπίδας και αφετηρία της δύσβατης πορείας εξόδου της χώρας από την κρίση, μία χρονιά οικονομικής, αναπτυξιακής και θεσμικής επανεκκίνησης της πατρίδας μας, που σήμερα φαντάζει πιο απαραίτητη από ποτέ.

Θα ήθελα επίσης να σας μεταφέρω και τις θερμές ευχές του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη για υγεία, ευόδωση κάθε προσωπικής, οικογενειακής αλλά και συλλογικής προσδοκίας.

Κυρίες και κύριοι

Θα μπορούσα να κάνω και εγώ έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, συνηθίζεται άλλωστε τέτοιες στιγμές, απαριθμώντας έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες, που ως Περιφέρεια υλοποιήσαμε, παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας και του νέου θεσμού.

Ειλικρινά όμως δεν νομίζω ότι θα είχε ιδιαίτερο νόημα αυτή τη στιγμή, θα υπάρξουν άλλωστε ευκαιρίες για τέτοιου είδους συζητήσεις.

Θα ήθελα μόνο να σταθώ σε 4 πράγματα:  μία επισήμανση,  2 θετικές εξελίξεις στο κλείσιμο της χρονιάς και  μία διαπίστωση.

Η επισήμανση έχει να κάνει με αυτό που είχαμε ως Περιφέρεια πει από την αρχή της θητείας μας, ότι δηλαδή η επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, αποτελεί κατά την δική μας αντίληψη βασικό πυλώνα της αναπτυξιακού μας σχεδιασμού και του αναπτυξιακού μοντέλου που επιδιώκουμε για την περιοχή μας. Και αυτό το υπηρετήσαμε όσο μπορούσαμε μέχρι σήμερα και προφανώς εξακολουθεί να ισχύει και για την συνέχεια, διατηρώντας την πολύ καλή συνεργασία μας και τον κοινό μας βηματισμό με τα επιμελητήρια.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, η άποψη αυτή δείχνει να δικαιώνεται απόλυτα, δεδομένου ότι όλοι, έστω και καθυστερημένα, έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις και επενδύσεις δεν μπορούν σήμερα από μόνες τους να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη και ότι μόνο ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Αυτή λοιπόν η συγκυρία είναι κατά τη γνώμη μου και η μεγάλη ευκαιρία της επιχειρηματικότητας, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό.

Διότι αυτή την εποχή, ο πολιτικός κόσμος, σε όλα τα επίπεδα, κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, είτε γιατί πια το πιστεύει, είτε γιατί απλά το έχει ανάγκη, δείχνει απόλυτα έτοιμος να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, όχι πλέον στην παλιά λογική του αναγκαίου κακού και των επιδοτήσεων, αλλά στη λογική  μιας μακρόπνοης και βιώσιμης επένδυσης που θα δημιουργεί τις συνθήκες που θα γεννούν σταθερές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Αυτή η συγκυρία δεν πρέπει να περάσει για άλλη μια φορά ανεκμετάλλευτη και δεδομένου ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν, η πρωτοβουλία, αλλά και η ευθύνη για την σωστή αξιοποίηση τους θα πρέπει να αναληφθεί αποκλειστικά από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τα συλλογικά τους όργανα.

 

Οι 2 θετικές εξελίξεις στο κλείσιμο της χρονιάς οι οποίες νομίζω ότι αξίζει να αναφερθούν, αφορούν:

  1. στην πρόσφατη ανακοίνωση για την καταβολή σημαντικού μέρους του οφειλόμενου 12% που θα αποτελέσει ανάσα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και είμαι σε θέση να γνωρίζω πραγματικά πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάστηκε να καταβληθεί από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και από όλους, για να επιτευχθεί μέσα σε αυτή την ασφυκτική δημοσιονομική συγκυρία αυτή η κατά τα άλλα φαινομενικά αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους επιχειρηματίες. και
  1. στην πρόταση για διάθεση 25 εκατ. € για την επιχειρηματικότητα, από κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ άρα και από το δικό μας, πρόταση που έγινε με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδεκτή και εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη μας που έχει την ευθύνη του Περιφερειακού σκέλος του ΕΣΠΑ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με την επισήμανση αυτή τη φορά να μην αποτελέσουν τον ενδιάμεσο φορέα οι τράπεζες, αλλά να χειριστούν το πρόγραμμα φορείς της Περιφέρειας που έχουν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, όπως για την δική μας περίπτωση είναι ο «ΔΕΣΜΟΣ».

Τέλος η διαπίστωση. Το θετικότερο κατά την άποψη μου μήνυμα της προηγούμενης χρονιάς, που θα πρέπει να αποτελέσει και τον οδηγό για την επόμενη, ήταν η πολύ καλή, ειλικρινής και ουσιαστική συνεργασία, όλων των φορέων της περιοχής μας, που μας βοήθησε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο ουσιαστικοί στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που προέκυψαν.

Συνήθως παραπονιόμαστε όλοι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες μας και να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε, γιατί δεν έχουμε χρήματα, δεν έχουμε προσωπικό, μας πνίγει η γραφειοκρατία και η αδράνεια του κρατικού μηχανισμού. Και πράγματι έτσι είναι.

Η ομοψυχία όμως και η συνέργια που δείξαμε, οι νέοι θεσμοί της αυτοδιοίκησης με όλους τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής μας, αθροίζοντας τις μικρές μας δυνάμεις απέναντι σε μεγάλα και σοβαρά ζητήματα, αλλά και απέναντι στα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας, μας έκανε τελικά δυνατότερους και κυρίως πολύ πιο αποτελεσματικούς.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό, θα ήθελα και πάλι να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Το 2012 να είναι μια χρονιά με περισσότερο φως, περισσότερη ελπίδα, μεγαλύτερη συλλογικότητα και κυρίως με επιστροφή στις κοινωνικές αξίες που έχουμε ως Έλληνες, αλλά που τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια ότι έχουμε απολέσει σε κάποιο βαθμό.

Γιατί είναι πραγματικά πολύ σημαντικό, πριν φτιάξουμε την οικονομία, πριν δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, πριν χτυπήσουμε την ανεργία, να κάνουμε κάτι πιο άμεσο και απλό,

κάτι  που δεν χρειάζεται ούτε χρήματα, ούτε μνημόνια και κουρέματα, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις,

να ενδυναμώσουμε δηλαδή την κοινωνική μας συνοχή και την κοινωνική μας αλληλεγγύη και από εκεί να ξεκινήσουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται η χώρα μας και η περιοχή μας για να ξαναμπεί σε μια σταθερή και βιώσιμη πορεία.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του νεοεκλεγέντος ΔΣ  και μέλη του Επιμελητηρίου, εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας, δύναμη και υπομονή για τον δρόμο που έχουμε να διανύσουμε.

Και πάλι Χρόνια Πολλά