Στους δρόμους της Ορεστιάδας βγήκαν πριν το απόγευμα της Τετάρτης μαθητές και ποδηλάτες όλων των ηλικιών. Το αίτημα για δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη γίνεται όλο και πιο ζωντανό. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από δασκάλους και μαθητές του 8ου δημοτικού σχολείου, οι οποίοι συγκεντρώνουν και υπογραφές.

 

Το ψήφισμα για τη συλλογή υπογραφών.

Μετά το περπάτημα, το ποδήλατο αντιπροσωπεύει τον πιο ήπιο τρόπο μετακίνησης. Είναι αθόρυβο, δεν ρυπαίνει, δεν καταναλώνει χώρο και καύσιμα, είναι το λιγότερο επικίνδυνο μέσο απέναντι στον πεζό, αλλά και στον αναβάτη του. Επίσης είναι φτηνό και συμπαθές γιατί συνδέεται με τον καθένα από τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Ποδήλατο χρησιμοποιεί όποιος θέλει να είναι ευέλικτος όπως ο πεζός, αυτόνομος στις μετακινήσεις του, χωρίς να ζημιώνει το περιβάλλον, όποιος επιθυμεί να έχει επαφή με την πόλη και να απολαμβάνει τη μετακίνησή του.
Σε μια εποχή που γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες περιβάλλοντος στις πόλεις για την υγεία, την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής, η χρήση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη μας, θα ήταν μια πολύ αποτελεσματική και μοντέρνα λύση.
Το ποδήλατο ανήκει στις πολιτικές ανάπλασης. Όταν ο πεζός μπορεί να κυκλοφορεί άνετα, ευχάριστα και με ασφάλεια γιατί η πόλη είναι ελκυστική και το αξίζει, τότε εμφανίζεται και ο ποδηλάτης. Η παρουσία του είναι ένα αλάνθαστο κριτήριο ποιότητας για το αστικό περιβάλλον. Όπως ο πεζός δικαιούται μια αξιοπρεπή θέση σε κάθε δρόμο, το ίδιο ισχύει και για τον ποδηλάτη.
Εμείς οι δάσκαλοι, οι μαθητές και οι γονείς του 8ου δημοτικού σχολείου Ορεστιάδας, ζητάμε από το δήμο Ορεστιάδας τη δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων που θα μας επιτρέπει να μετακινούμαστε με το αγαπημένο μας μέσο με ασφάλεια. Ζητάμε να ζούμε σε μια πόλη πιο ανθρώπινη, μοντέρνα και οικολογική.