Ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Δημάρχου της Ορεστιάδας κ. Δημήτρη Μουζά εξαπέλυσε ο πρώην δήμαρχος Βύσσας κ. Παναγιώτης Σιανκούρης, κατηγορώντας τον για αδιαφορία και καθυστερήσεις σε μια σειρά έργων που αφορούν στο Ιnterreng, στην ανάπτυξη της διασυνοριακότητας, και στην απώλεια της δυνατότητας να αναπτυχθεί η περιοχή και να «θερμανθεί» η οικονομία του Βορείου Έβρου. Ο κ. Σιανκούρης αναφέρεται σε ώριμα  έργα, για τα οποία ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή αδιαφόρησαν, ενώ μιλώντας στη «Γνώμη» δεν παραλείπει να υπενθυμίσει  και τη χαμένη ευκαιρία της δημιουργίας του «Πλανητάριου» που είχε σχεδιαστεί προκειμένου η λειτουργία του να υποστηριχθεί  και από το «Ευγενίδειο Ίδρυμα».. Τέλος, καλεί τον κ. Μουζά σε δημόσιο διάλογο προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής για το μέλλον του νέου δήμου.

Επίθεση για απώλειες έργων μέσω ΙNTERREG 
Τα διασυνοριακά προγράμματα τα οποία υπογράψαμε και ήταν έτοιμα να προκειμένου να προχωρήσουν, ουσιαστικά ακυρώθηκαν από τη νέα δημοτική αρχή. Πρόκειται για το Ιnterreg, και αφορούσε συνεργασία με το Δήμο του Σβίλενγκραντ.
Στο πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκαν όλα τα έργα που είχαμε υποβάλλει πριν να τελειώσει η δική μας θητεία και υπέγραψα με χρονοδιάγραμμα  τα έργα να ολοκληρωθούν  σε 13 μήνες. Από το σημείο εκείνο, όταν ξεκίνησε ο Καλλικρατικός δήμος ενημερώσαμε το δήμαρχο και όλα τα στελέχη.
Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν οι δημοπρατήσεις και να προχωρήσουν τα έργα. Μιλάμε για έργα προϋπολογισμού 2 εκατομμ. 600 χιλιάδων ευρώ.  Η νέα δημοτική αρχή, αντί να προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησε επιμήκυνση του χρόνου από 13 σε 26 μήνες και θέλουμε να μας απαντήσει σ’ αυτό ο δήμαρχος. Γιατί επέλεξε αυτή την αλλαγή. Το αποτέλεσμα είναι να περάσουν οι 13 μήνες χωρίς να έχει γίνει  απολύτως τίποτα. Τα χρήματα θα χαθούν αν δεν ολοκληρωθούνε μέχρι  31-12-2012. Έχουμε χαμένο χρόνο χωρίς να γίνει τίποτα για μια υπόθεση για την οποία ήταν ενημερωμένοι όλοι» τονίζει ο κ. Σιανκούρης.

Ποια έργα αφέθηκαν στην τύχη τους… 
Τα έργα αφορούσαν την περιοχή του Βορείου Έβρου, και συγκεκριμένα:
Πρόκειται για την  ανάπλαση της  πλατείας της Βύσσας  προϋπολογισμού 800 χιλιάδες ευρώ, ανάπλαση της πλατείας Καβύλης 450χιλιαδες ευρώ,  ανάπλαση της  πλατείας Καστανεών 710χιλιασδες ευρώ  και μελέτη ανάπλασης του ΄Αρδα από το αναψυκτήριο μέχρι τα σύνορα προϋπολογισμού  600χιλιαδων ευρώ. «Αυτά τα ποσά βρίσκονται  πιστωμένα στην τράπεζα της Ελλάδος και περιμένουν. Έπρεπε να είχαν  απορροφηθεί το 20 %  των χρημάτων ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή  έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ» τονίζει ο κ. Σιανκούρης

Ακυρώνουν και το σχεδιασμό για το «Πλανητάριο».
Για ένα σημαντικό έργο για το οποίο ο κ. Σιανκούρης δηλώνει πως η νέα δημοτική αρχή δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον είναι το θέμα του Πλανητάριου. Τους προτείνουμε να ξανα-υποβάλλουμε τους φακέλους με το Αρντίνο, έναν άλλο δήμο  της Βουλγαρίας, πάλι με το πρόγραμμα του Ιnterreg  και δεν δέχτηκαν. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος  μπορούμε να  υποβάλλουμε πρόταση για το  «Πλανητάριο»  με προϋπολογισμό 1 εκ.700 χιλ. ευρώ.
Στόχος ήταν το «Πλανητάριο» να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες καθώς η περιοχή βρίσκεται σε σταυροδρόμι.  Μάλιστα, με απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου προχωρήσαμε σε συνεργασία με το «Ευγενίδειο Ίδρυμα» και είχαμε την υποστήριξη του Καθηγητή Αστρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθιυντή του Ευγενίδειου κ. Διονύση  Σιμόπουλου. Το Πλανητάριο θα είχε έδρα τη Βύσσα ή θα χωροθετούνταν  μεταξύ Ρυζίων και Καστανεών και θα ήταν παράρτημα του Ευγενίδειου, αφού το  ίδρυμα δέχτηκε και μας έκανε την προμελέτη, ενώ  δεσμευόταν και  για τη λειτουργία του. Αντί γι αυτό, η νέα δημοτική αρχή πρότεινε στο πρόγραμμα την ανάπλαση εκκλησίας, που όμως ούτε και αυτό έγινε» τονίζει ο κ. Σιανκούρης

“Ο δήμαρχος μας βυθίζει στην υπανάπτυξη” 
Ο πρώην δήμαρχος κατηγορεί τον κ. Μουζά πως δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και πως βυθίζει την περιοχή στην υπανάπτυξη, λέγοντας «Έτσι όπως λειτουργεί μόνο για ανάπτυξη δεν μπορούμε να μιλάμε. Θα πρέπει άμεσα να κάνει κάτι, και να δώσει βάρος στη διασυνοριακότητα της  περιοχής.  Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα σε σχέση με αυτά που παρέλαβε. Η οικονομία του βορείου Έβρου αναστενάζει και η δημοτική αρχή  αδρανεί.. Πρέπει η τοπική οικονομία να πάρει ανάσες. Καλώ τον κύριο Μουζά να συζητήσουμε δημόσια  προκείμενου  να μας ενημερώσει  και να μας εξηγήσει τι θέλει να κάνει για τον τόπο και την περιοχή» καταλήγει.

 

Εφ. «Η Γνώμη»