Η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας ΑΜΘ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012  στην Κομοτηνή, με την παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αριστείδη Γιαννακίδη και της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Γεωργίας Νικολάου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής που εκπροσωπούν το Περιφερειακό Συμβούλιο, τη  ΓΓΙ, τους Δήμους και  Γυναικείες Οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Οι αρμοδιότητες της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων αφορούν:

  • στην ένταξη της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή πολιτική της περιφέρειας,
  • στη διατύπωση προτάσεων και εισηγήσεων προς τα αρμόδια όργανα της περιφέρειας για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
  • στην κατάθεση εισηγήσεων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για την υλοποίηση έργων που προωθούν τα ανωτέρω μέτρα και τις σχετικές δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών και
  • στη συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στην περιφέρεια, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Στη έναρξη της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης κ. Α. Γιαννακίδης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες της Επιτροπής να προωθήσει θέματα της ισότητας των φύλων και δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του στο έργο της.

Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου αναφέρθηκε στη θέση των γυναικών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή, εργασιακή, κοινωνική,  οικογενειακή ζωή στις νέες οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν για θέματα σχετικά με την καταγραφή γυναικείων οργανώσεων, δομών και υπηρεσιών που απευθύνονται στις γυναίκες, τον εντοπισμό των προβλημάτων που προκύπτουν από γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και τους τρόπους δικτύωσης και επικοινωνίας με τις γυναίκες της περιφέρειας.