Μία ημέρα μετά τα πομπώδη εγκαίνια του φράκτη του Έβρου από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, η Κομισιόν ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να συγχρηματοδοτήσει το έργο, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το θεωρεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Η εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτρόπου Σεσίλιας Μάλμστρεμ, Μισέλ Σερκόν, ερωτηθείσα σχετικά απάντησε πως η κατασκευή του φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα «δεν έχει νόημα». «Η Κομισιόν έλαβε όντως αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για τη συγχρηματοδότηση της κατασκευής του φράκτη. Η επίτροπος Μάλμστρεμ ήταν πολύ ξεκάθαρη και η Κομισιόν αποφάσισε να μην ικανοποιήσει το αίτημα, καθώς το θεωρεί χωρίς νόημα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τείχη και φράκτες είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα» και πως «αντίστοιχο αίτημα από άλλη χώρα της ΕΕ πριν από δύο χρόνια είχε επίσης απορριφθεί». Η «άλλη χώρα» είναι η Ισπανία, που και αυτή είχε την ιδέα να δημιουργήσει αντίστοιχο φράχτη στα σύνορά της, χωρίς όμως το έργο να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο εξωτερικών συνόρων.
Αντίθετα με όσα ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτρόπου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Μ» μετά τη θεμελίωση του φράχτη, υποστήριξε ότι «η κυρία Μάλμστρεμ δεν εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του φράχτη. Απλώς είχε αρνηθεί τη χρηματοδότηση του ισπανικού φράχτη από το ταμείο εξωτερικών συνόρων, επειδή φοβήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο και για άλλα κράτη, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία ή την Πολωνία, να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική. Και γι’ αυτόν τον λόγο, ενώ από τον κανονισμό του ταμείου εξωτερικών συνόρων προβλέπεται απολύτως η χρηματοδότηση τέτοιου φράχτη εδώ στην Ελλάδα, μας παρακάλεσε να μην επιμείνουμε σε αυτή την πρόταση και να το αντικαταστήσουμε με άλλο έργο», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι γι’ αυτόν τον λόγο το ταμείο εξωτερικών συνόρων χρηματοδότησε «την αγορά έξι πλοίων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων».
Επιμένει ο Χ. Παπουτσής
Χθες ο κ. Παπουτσής επανήλθε με νέα δήλωσή του, με αφορμή την αντίδραση της εκπροσώπου της επιτρόπου, κάνοντας λόγο αυτή τη φορά για «διγλωσσία και υποκρισία της Ευρώπης». Υποστήριξε πως «από τη μία πλευρά αρνούνται την αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με τιμωρίες την Ελλάδα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και από την άλλη, όταν λαμβάνονται μέτρα, κρατούν αποστάσεις και λοιδορούν». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε στη χθεσινή δήλωσή του τη «συμφωνία» που έγινε με την επίτροπο Σεσίλια Μάλστρεμ, αφήνοντας όμως αιχμές για τις κινήσεις της επιτροπής στη ροή των χρηματοδοτήσεων για τα υπόλοιπα έργα που αφορούν το μεταναστευτικό θέμα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να επιδεικνύει μεγαλύτερο σεβασμό στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να απέχει από την πολιτική αξιολόγηση των επιλογών της και την υποστήριξη θέσεων που εμφορούνται από δογματισμούς και ιδεοληψίες αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαιτέρως αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο φράχτης, το κόστος του οποίου θα φτάσει τα 3.162.000 ευρώ, θα κατασκευαστεί με υλικά που θα αγοραστούν από τη γειτονική Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε και ο ανάδοχος του έργου, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Παπουτσή για την εξέλιξη του έργου.
Κώστας Καντούρης
Εφ. «Μακεδονία»