Του Κώστα Καντούρη

Στοιβαγμένοι και κάτω από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες μένουν στα συνοριακά τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. εκατοντάδες μετανάστες, που παρά το πολικό ψύχος εξακολουθούν να περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμη μία φορά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι τονίζουν την παντελή έλλειψη υποδομών για την υποδοχή τους, καθώς το κλιμάκιο της οργάνωσης επιχειρεί να αντιμετωπίσει ακόμη και προβλήματα με την προμήθεια ρούχων.
«Οι μετανάστες ήδη έχουν βιώσει πολύ σκληρές συνθήκες ταξιδεύοντας, για να διασχίσουν τα σύνορα. Μόλις έφταναν στην Ελλάδα, έπρεπε να περιμένουν για ώρες, χωρίς ζεστά ρούχα για να προστατευτούν από το κρύο, κάποιες φορές χωρίς να υποβάλλονται σε ιατρικό τσεκ από τους γιατρούς του υπουργείου Υγείας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Χαρακτηριστικά είναι όσα επισημαίνει ο επικεφαλής του κλιμακίου της οργάνωσης στον Έβρο Αντόνιο Βιργκίλιο, σύμφωνα με τον οποίο οι μετανάστες αναγκάζονται να μένουν περισσότερο από μία ημέρα στους… χώρους αναμονής των αστυνομικών τμημάτων, προκειμένου να καταγραφούν, παρότι δεν υπάρχει θέρμανση ούτε και στοιχειώδεις υποδομές.
Λόγω των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού το κλιμάκιο της οργάνωσης σε 24ωρη βάση μοιράζει ζεστά ρούχα, υπνόσακους, ισοθερμικές κουβέρτες και κουτιά με είδη υγιεινής. «Οι συνθήκες υποδοχής τους είναι απαράδεκτες», σημειώνει ο κ. Βιργκίλιο αναφερόμενος στα τμήματα συνοριακής φύλαξης Σουφλίου, Τυχερού και Φερών αλλά και στο κέντρο κράτησης Φυλακίου.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υγειονομικές υποδομές στα σημεία υποδοχής, καθώς πολλοί από τους μετανάστες, όπως επισημαίνουν τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αντιμετωπίζουν προβλήματα με λοιμώξεις του αναπνευστικού και δερματικές μολύνσεις εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού.
Για τις συνθήκες στα κέντρα συνοριακής φύλαξης του Έβρου και ειδικά στο κέντρο κράτησης Φυλακίου έχουν γίνει παρεμβάσεις από εκπροσώπους οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν ιδιαίτερα επικριτικές για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο ζήτημα. Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ, όταν επισκέφθηκε τον Έβρο, συναντήθηκε με μετανάστες που ήταν στοιβαγμένοι στα κρατητήρια του Φυλακίου. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι και φέτος παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση στις μεταναστευτικές ροές από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πάντως προωθείται η κατασκευή του κέντρου πρώτης εγκατάστασης μεταναστών στον Πόρο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του μήνα σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Στο συγκεκριμένο κέντρο θα γίνεται η πρώτη καταγραφή των νεοεισερχόμενων και από εκεί θα συνοδεύονται στα υπόλοιπα κέντρα κράτησης.
Εφ. «Μακεδονία»