Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την Δευτέρα και οι μαθητές ήδη δείχνουν σημάδια κόπωσης. Υπάρχουν τροφές λοιπόν που μπορούν να βοηθήσουν το δύσκολο έργο των μαθητών, να καταπολεμήσουν την κούραση αλλά και να ενισχύσουν την μνήμη τους.
Καλό πρωινό
Ένα επαρκές, ισορροπημένο πρωινό προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό για την αύξηση αντοχών κατά την διάρκεια της ημέρας. Όπως γάλα με δημητριακά και ψωμί με μέλι ή μαρμέλαδα.
Συχνά- μικρά γεύματα
Τα συχνά γεύματα είναι απαραίτητα για την λήψη βιταμινών A, C και μετάλλων όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Προτείνεται κατανάλωση φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών πλήρους αλέσεως όπου μας παρέχουν ενέργεια.
Πρόσληψη τροφών
Σε υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη και η απελευθέρωση της στο αίμα, επιτρέπει στο γλυκογόνο να λειτουργεί ως προσωρινό αποθεματικό ενέργειας. Αποτελούν δηλαδή σημαντικό καύσιμο των παιδιών για τις εξετάσεις. Οι απλοί υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, μέλι και φρούτα βοηθούν τους μαθητές πριν από την εξεταστική διαδικασία.
Σημαντικό ρόλο παίζουν τα καλά λιπαρά ω-3 και ω-6 όπου συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Με προσοχή όμως στην υπερβολική κατανάλωση λιπαρών διότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν παρενέργειες στην σωματική και πνευματική τους απόδοση. (ω-3:λιπαρά ψάρια και ω-6:ελαιόλαδο,φιστίκια,αμύγδαλα).
Οι βιταμίνες συμπλέγματος β δρουν στην μεταβολική και νευρομυικη λειτουργία και ενισχύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τις συναντάμε στο κρέας, ψάρι, συκώτι, δημητριακά, λαχανικά.
Καφές
Αποτελεί μύθο ότι η καφεΐνη είναι απαραίτητη για καλύτερη απόδοση των μαθητών. Αντιθέτως, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μειώνει το επίπεδο συγκέντρωσης των μαθητών.
Ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός μεταφέρει με ευκολία θρεπτικά συστατικά στον πυρήνα του εγκεφάλου και ενισχύεται η σωματική και πνευματική απόδοση του μαθητή .Επομένως συνιστάται συχνή κατανάλωση υγρών και ιδίως νερού.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ!!!Α.Μ