Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αφορά στην εταιρική σχέση Ελλάδας και Γερμανίας για τη δημιουργία Ελληνογερμανικού δικτύου Δήμων, Περιφερειών και πολιτών, ο Δήμος Κομοτηνής συμμετείχε με επιτυχία στην ημερίδα με τίτλο «Το νέο πρόσωπο του Τουρισμού – Η άλλη Ελλάδα», που διοργανώθηκε στην πόλη της Καβάλας την Τρίτη 29 Μαΐου και με θέμα : «Ειδικές Μορφές Τουρισμού – Πεδίο Ανάπτυξης Ελληνογερμανικής Συνεργασίας», παρουσιάζοντας με επιτυχία το επιχειρησιακό σχέδιο του τουρισμού με τίτλο «Κομοτηνή – προσβάσιμη πόλη».
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ, το Δήμο Καβάλας, την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν πρωτίστως η μεταφορά τεχνογνωσίας, με βάση τη γερμανική εμπειρία, σε εξειδικευμένα θέματα τουρισμού που ενδιαφέρουν την Ελληνική πλευρά και ταυτόχρονα η επίτευξη διεπαφής αιρετών και στελεχών της αυτοδιοίκησης, επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό, εκπροσώπων συλλογικών Φορέων (ΕΒΕ, Ενώσεις ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων κλπ), εκπροσώπων επιχειρήσεων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέσων μαζικής ενημέρωσης, και όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις σε θέματα που αφορούν στον τουρισμό, με τη συμμετοχή αιρετών, επιχειρηματιών, ειδικών κ.λπ. σε στρογγυλά τραπέζια καθώς επίσης και να εμβαθύνουν σε θέματα που μπορούν να απασχολήσουν στο μέλλον το δίκτυο.
Ο Δήμος Κομοτηνής, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή αλλά και της δόμησης ισχυρών συνεργασιών για την προβολή του Δήμου, συμμετείχε στην εκδήλωση με την παρουσία του δημάρχου Κομοτηνής, κ. Γεώργιου Πετρίδη, του δημοτικού συμβούλου και προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΚΕΠΠΑΚ), κ. Αλέξανδρου Ταξιλδάρη, του ειδικού συμβούλου Δημάρχου, κ. Γκαρτσώνη Δημήτριου, της Προϊσταμένης ∆/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, κα. Ζωής Κοσμίδου καθώς και στελεχών της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Κ. Καραθεοδωρή Δήμου Κομοτηνής.
Ο κ. Πετρίδης, και οι συνεργάτες του, παρουσίασαν με λεπτομέρεια το πρωτοποριακό σχέδιο για την τουριστική αναζωογόνηση της περιοχής, βασικό στοιχείο του οποίου είναι η ανάδειξη του Δήμου σε προορισμό προσβάσιμο σε όλους. Σκοπός του εν λόγω σχεδίου είναι όχι μόνο η ανάδειξη του Δήμου σε ειδικό τουριστικό προορισμό με βελτίωση της προσβασιμότητας, αλλά τελικά η ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη και τελικά βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργιών τόσο με τους επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής, τους κατοίκους και τα επιμελητήρια, όσο και με το ΔΠΘ, άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.