Στο Διδυμότειχο βρέθηκε την Τρίτη ο Κυριάκος Γεροντόπουλος, όπου περπάτησε στην αγορά, συζητώντας με τους καταστηματάρχες της πόλης. Του έθεσαν όλα τα θέματα που «καίνε» τον εμπορικό κόσμο και ιδιαίτερα την έλλειψη ρευστότητας, το γνωστό πρόβλημα του Τειρεσία και τα λουκέτα.
Αυτός τους παρουσίασε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την ιδιωτική οικονομία και συμφωνήσανε ότι αποτελεί μονόδρομο αλλά και ελπίδα μαζί, η νίκη της παράταξης στις εκλογές.
Το απόγευμα επισκέφθηκε το Τρίγωνο και συγκεκριμένα τα χωριά Φτελιά, Πάλη, Σπήλαιο, Πλάτη και Ν.Βύσσα.
Στις αγροτικές περιοχές λογικό οι προβληματισμοί να αφορούν το μέλλον των αγροτών. Ο κ.Γεροντόπουλος απάντησε χρησιμοποιώντας τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά στις τελευταίες του τοποθετήσεις.
«Η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη γιατί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη θα σήμαινε απώλεια 3,5 δισ. το χρόνο, όπως επίσης απώλεια όλων των ενισχύσεων των υποδομών και των επενδύσεων για τους αγρότες μας».
Σημαντικό θέμα, είναι τα στοιχεία που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και εφαρμογής του μελλοντικού ρυθμιστικού πλαισίου της ΚΑΠ: «Ο ορισμός του «ενεργού αγρότη», ο προσδιορισμός των περιφερειών της χώρας για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων και τα περιφερειακά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα, οι προαιρετικές άμεσες ενισχύσεις, το «πρασίνισμα» των επιδοτήσεων και η βελτίωση των προϋποθέσεων εφαρμογής τους στην ελληνική γεωργία, είναι τα βασικά θέματα που μας απασχολούν την περίοδο αυτή ως ΝΔ».
Ο κ.Γεροντόπουλος τους μετέφερε τον στόχο της Ν.Δ. για την ελληνική γεωργία, που είναι να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και η αγροτική μας οικονομία να καταστεί βιώσιμη, ελκυστική και ανταγωνιστική.
Έχει δοθεί και μια υπόσχεση στους νέους αγρότες, που είναι το νέο αίμα που χρειάζεται επειγόντως η γερασμένη γεωργία μας. Είναι το μέλλον της αγροτιάς και κατ’ επέκταση η ελπίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Συγκεκριμένα για τους νέους αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, η ΝΔ προτείνει μια δέσμη μέτρων «εφικτών, κοστολογημένων και συμβατών με τη νέα ΚΑΠ 2014 – 2020».
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της νέας ΚΑΠ, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα επιδιώξει την αύξηση της ενίσχυσης των νέων αγροτών για τα πρώτα πέντε χρόνια της γεωργικής τους δραστηριότητας, με ποσά από 40 εκατ. μέχρι 80 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2% (σημερινό πλαφόν) έως 4% του δημοσιονομικού φακέλου (2 δισ.) με κριτήρια που θα καθορίζονται σε εθνικό και όχι ευρωπαϊκό επίπεδο.