Τις εισαγωγές από την Τουρκία, οι οποίες προορίζονται για τη Βουλγαρία και περνούν μέσα από την Ελλάδα θα ψάξει σε βάθος το ΣΔΟΕ σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι εισαγωγές αυτές δεν είναι σπάνιες, ούτε και παράνομες, καθώς προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το άρθρο 42 του τελωνειακού κώδικα επιτρέπει στα φορτία να περνούν από την Ελλάδα, και οι φόροι να πληρώνονται στη χώρα προορισμού.

Το ΣΔΟΕ θα ψάξει αυτές τις εισαγωγές, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλά από τα προϊόντα δεν φτάνουν στη Βουλγαρία αλλά καταλήγουν στην Ελληνική αγορά, χωρίς να πληρωθεί ποτέ ΦΠΑ και άλλοι δασμοί.

Σε δημοσίευμά της εφημερίδας «Μακεδονία» αναφέρεται ότι ήδη με εντολή του αντεισαγγελέα Ορεστιάδας, Διονύση Λαμπρίδη, εξετάζονται όλα τα φορτία που εκτελωνίστηκαν από το τελωνείο της Ορεστιάδας με το απαλλακτικό φορολογικό σύστημα, ενώ η έρευνα επεκτείνεται και σε κάθε τελωνείο του Εβρου. Ο εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της λαθρεμπορίας και σε ποιες περιπτώσεις, αλλά και να εξεταστεί η εμπλοκή τελωνειακών υπαλλήλων, που έκαναν τα «στραβά μάτια». Άλλωστε, οι τοπικές αρχές του ΣΔΟΕ είχαν πληροφορίες πως τέτοιου είδους εισαγωγές από την Τουρκία, ειδικά υφασμάτων, ήταν καθημερινό φαινόμενο και πως «όλοι γνώριζαν ότι κανένα από τα φορτία αυτά δεν πήγαινε στη Βουλγαρία, αλλά επέστρεφε στην ελληνική αγορά», όπως τόνισαν.