Λύσεις για κάθε σπίτι και για κάθε πορτοφόλι, προτείνει ο Στέφανος Ματουσίδης ιδιοκτήτης της εταιρίας Κρυσταλεμπορική, η οποία εξειδικεύεται στους λέβητες, τι σόμπες και τα ενεργειακά τζάκια.

Ο κ. Ματουσίδης, στη συνέντευξή του αναφέρεται στο κόστος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδων θέρμανσης, που λειτουργούν με ξύλο, πέλλετ, αλλά και ρεύμα.

Κ. Ματουσίδη ο χειμώνας έφτασε. Είναι έτοιμοι οι καταναλωτές να τον αντιμετωπίσουν;
Ακόμα είναι στην αναζήτηση. Ένα 30% έχει κατασταλάξει στο τι θα κάνει, το υπόλοιπο περιμένει γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για να προβούν σε αγορά.
Σε πολλές πολυκατοικίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Τώρα γίνονται συνελεύσεις για να αποφασίσουν οι ένοικοι αν θα διατηρήσουν την κεντρική θέρμανση ή θα προχωρήσουν σε ατομικές θερμάνσεις. Στη λύση της ατομικής – αυτόνομης θέρμανσης υπάρχουν η ξυλόσομπα – ξυλολέβητας, λέβητες πελλετ ή ατομικές μονάδες πέλλετ ή σόμπες πέλλετ σύνδεσης με καλοριφέρ. Υπάρχει και η λύση του ηλεκτρικού λέβητα που λύνει τα προβλήματα σε τυχόν κακή συνεννόηση με τους άλλους ενοίκους μιας οικοδομής.

Καλά όλα αυτά και ενδιαφέροντα. Πόσα πρέπει να ξοδέψει ο ένοικος ενός διαμερίσματος 80 τετραγωνικών για να απαλλαχτεί για πάντα από το πετρέλαιο;

Μία ξυλόσομπα που συνδέεται με τα καλοριφέρ για ένα σπίτι 85 τετραγωνικών το κόστος ξεκινάει από 350 €. Από κει και πέρα απαιτούνται ακόμα 200 με 250 € για αγορά εξαρτημάτων ασφαλείας (κυκλοφορητής, δοχείο βαλβίδα, ups) και το κόστος εργασιών εξαρτάται από τον υδραυλικό που θα επιλέξετε.
Για το ίδιο σπίτι μία σόμπα πελλετ αερόθερμη κοστίζει περίπου 1000 €, 1850 € μία σόμπα πέλλετ σύνδεσης με τα καλοριφέρ και από 600 μέχρι 800 € ένας ηλεκτρικός λέβητας.

Αν κάποιος έχει μονοκατοικία συμφέρει να βάλει μία σόμπα μες το σπίτι ή να αλλάξει λέβητα;
Αν είναι πολύ ρομαντικός του προτείνω να επιλέξει ένα ενεργειακό τζάκι ή μία σόμπα πελλετ για να βλέπει τη φλόγα, η οποία ζεσταίνει περισσότερο την ατμόσφαιρα.
Αν κάποιος δεν έχει χώρο με το σπίτι ή δε θέλει να αλλάξει τη διαρρύθμιση, του συ στήνω ανεπιφύλακτα να επιλέξει συστήματα που μπορούν να μπουν στο λεβητοστάσιο. Τα συστήματα που θα βρείτε στην Kρυσταλεμπορική είναι ξύλου και πέλλετ. Ο λέβητας ξύλου απαιτεί τρεις φορές περίπου γέμισμα τη μέρα, ενώ με το πέλλετ έχεις αυτονομία από τρεις μέχρι πέντε μέρες. Και όλα τα παραπάνω μπορείς να τα συνδυάσεις με τον καυστήρα πετρελαίου.
Η Κρυσταλεμπορική ενημερώνεται συνεχώς και προσπαθούμε να φέρνουμε άμεσα οικονομικά και αποδοτικά συστήματα. Στο κατάστημα πολύ οικονομικές προτάσεις και προτάσεις πιο εξειδικευμένες. Ανάλογα με τα χρήματα που θέλει κάποιος να επενδύσει στο χώρο του, υπάρχει η αντίστοιχη λύση.

Εσείς προμηθεύετε και με καύσιμη ύλη τους καταναλωτές;

Από φέτος εξυπηρετούμε περισσότερους καταναλωτές τους οποίους προμηθεύουμε με πέλλετ της μάρκας Ameco από τη Ρουμανία γνωστή για την ποιότητά της.
Η συγκεκριμένη μάρκα είναι πιστοποιημένη από τους δύο μεγαλύτερους ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης της Ευρώπης για την ποιότητά της. Το πέλλετ Ameco ανήκει στην κατηγορία HP5 (μήκος 10-100mm) και διάμετρο 6mm και παράγονται σύμφωνα με τις “DIN PLUS” και «ENplus” πρότυπα ποιότητας. Τα πέλλετ της Ameco έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Θερμογόνο δύναμη > 18MJ/kg)
Περιεκτικότητα σε υγρασία Χαμηλή περιεκτικότητα σε στάχτη Συσκευασμένο σε σακούλες 15kg και σε παλέτα 975kg (δηλαδή 65 σακούλες).

Εκτός Έβρου έχετε πελάτες;

Οι πωλήσεις μας είναι πλέον πανελλαδικές. Ο κόσμος ψάχνει και συγκρίνει κυρίως μέσω διαδικτύου και φαίνεται ότι μας επιλέγει λόγω τιμής και συνέπειας. Έχουμε στείλει λέβητα ακόμα και στην Ιεράπετρα.

Η αντικατάσταση λέβητα εντάσσεται στο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ’ οίκον.

Εντάσσεται και στην ουσία κάποιος μπορεί να αγοράσει το λέβητά του δωρεάν, καθώς το πρόγραμμα είναι 70% επιδοτούμενο. Συστήνουμε στους καταναλωτές να συζητήσουν με τον μηχανικό τους για να βρουν τη καλύτερη λύση και για την χρηματοδότηση και για τη σωστή επιλογή λέβητα.

Τέλος θα ήθελα να καλέσω τον κόσμο να έρθει από το κατάστημα να τον ενημερώσουμε για δύο νέους λέβητες που είναι πιο οικονομικοί στη λειτουργία τους από τους λέβητες ξύλου.

 

Οι άνθρωποι της Κρυσταλεμπορικής στη διεθνή έκθεση Αλεξανδρούπολης