Tο Επιμελητήριο Έβρου σε συνεργασία με το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιεί στις 30.10.2012, και ώρα 18:00, συνάντηση εργασίας – ενημερωτική ημερίδα με θεματολογία την αξιοποίηση από την επιχειρηματική κοινότητα, των δυνατοτήτων χρηματοδότησης για έργα αστικής ανάπλασης μέσα από το Πρόγραμμα JESSICA.
Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas ή Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιοχές) αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων.
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά οι πόροι του JESSICA μπορούν να διοχετευθούν σε έργα στους ακόλουθους τομείς :
• Ανάπτυξη/βελτίωση αστικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ύδρευσης και αποχέτευσης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενέργειας κλπ.
• Προώθηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για τουρισμό, εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή άλλες ανταποδοτικές χρήσεις.
• Επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτηρίων, αποθηκών (τουριστικές, εμπορικές, ψυχαγωγικές χρήσεις) κλπ.
• Δημιουργία χώρων γραφείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τους τομείς της πληροφορικής και / ή της έρευνας και ανάπτυξης.
• Αναβάθμιση τουριστικών υποδομών / παραδοσιακών ξενώνων.
• Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο διαχειριστής του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, με συνολικό προϋπολογισμό χρηματοδοτήσεων τις €14.000.000.