Σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα όλες οι βασικές υποδομές της χώρας παρέχονται προς ιδιωτικοποίηση, μια είδηση-πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών, δίνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας μέσω της αλληλεγγύης,σε ό,τι αφορά τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών, για τις πρώτες καταγεγραμμένες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών, τον νέο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν άμεσα στην διαμόρφωση των πολιτικών της. Συλλέγοντας 1.000.000 υπογραφές από τουλάχιστον 7 κράτη-μέλη, οι πολίτες πλέον, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, μπορούν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση, για θέματα της αρμοδιότητάς της, πχ περιβάλλον, γεωργία, δημόσια υγεία.
Μία από αυτές, ονομάζεται «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!» και οι διοργανωτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους.
Όπως περιγράφεται στους βασικούς στόχους της Πρωτοβουλίας:»Η νομοθεσία τής ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού, πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης.
Προτείνουμε: 1. Τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη τής ΕΕ να είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ύδρευση και αποχέτευση για όλους τους πολίτες.
2. Η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να αψηφούν τους «κανόνες τής εσωτερικής αγοράς» και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.
3. Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για να έχουν όλοι πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση. » πηγή: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/ongoing/details/2012/000003
Υπογράφοντας το κείμενο της στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας www.right2water.eu , δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας και την ενεργό συμμετοχή μας σε μια από κοινού δράση για να παραμείνει η πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης δημόσιο αγαθό,
Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η ιστοσελίδα δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στα ελληνικά, αλλά το sign now μας καθοδηγεί.