Του Βαγγέλη Πλάκα
Ένα σημαντικό μήνυμα με αποδέκτες τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, και ειδικά τον γαλλογερμανικό άξονα, στέλνει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και μετά την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Το μήνυμα μάλιστα αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα καθώς έρχεται από τον υπουργό ο οποίος, με εντολή του Αντώνη Σαμαρά, ορίστηκε εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνεργασία και μάλιστα συνέβαλε στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, όπως αποτυπώθηκε και στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία αλλά και στην επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα. Έχει επίσης ξεχωριστό συμβολισμό καθώς στάλθηκε μέσω μιας βρετανικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας, του «Independent». «Οι Έλληνες έκαναν το χρέος τους, είναι η σειρά της Ευρώπης», είναι η ερμηνεία του μηνύματος.
Ο κ. Στυλιανίδης, τόσο στις δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στον «Independent» όσο και μιλώντας στη «Μακεδονία» επισήμανε: «Το προηγούμενο διάστημα έδωσε εξετάσεις υπομονής ο ελληνικός λαός και τις πέρασε. Στην ψηφοφορία της Βουλής έδωσαν εξετάσεις ευθύνης και αποτελεσματικότητας η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα και πέτυχαν, ψηφίζοντας κόντρα στην κοινωνία. Την επόμενη εβδομάδα δίνει εξετάσεις η Ευρώπη για να αποδείξει, χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις, ότι διαθέτει την κατάλληλη ηγεσία που σέβεται έμπρακτα την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αν η Ευρώπη δεν το αποδείξει αυτό άμεσα αναγνωρίζοντας τις θυσίες των Ελλήνων, είναι σαν να συνυπογράφει την αυτοδιάλυσή της».
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Στυλιανίδης εξηγεί πως η Ελλάδα προσδοκά:
– Την άμεση εκταμίευση της δόσης, προσαυξημένης κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ που θα συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα δημιουργήσουν ρευστότητα στην αγορά.
– Την παράταση κατά δύο χρόνια του προγράμματος, που θα ελαφρύνει τα βάρη από τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.
– Την εκκίνηση συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα πρόσθετο «αναπτυξιακό πακέτο», που θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Όπως μάλιστα υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών, από τα παραπάνω θα κριθεί εν πολλοίς αν η Ελλάδα μεταβληθεί από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης σε ένα μοντέλο ανάκαμψης και δημιουργήσει ένα success story ή αν η Ευρώπη καταρρεύσει παραδεχόμενη την αδυναμία της.