ΠΡΟΣ: κ. Κ. Μιχαηλίδη Πρόεδρο Περ/κού Συμβουλίου
κ. Α. Γιαννακίδη Περιφερειάρχη Ανατ. Μακ. & Θράκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Γ. Παυλίδη επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Περ/κού Συμβουλίου
κ. Δ. Χαρίτου Περ/κό Σύμβουλο Επικεφαλή της παράταξης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
κ. Kατερίνα Γεροστεργίου Περ/κό Σύμβουλο Επικεφαλή της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη»
Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης:
Για τις νέες περικοπές κονδυλίων προς τις Περιφέρειες

Νέες περικοπές, ύψους 271 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπονται στα έσοδα των περιφερειών για το 2013. Οι νέες περικοπές αφορούν την κατάργηση των εξόδων παράστασης για τους περιφερειακούς συμβούλους, την κατάργηση των δύο θέσεων δημοσιογράφων που υπάρχουν σε κάθε Περιφέρεια, τη μείωση των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των περιφερειαρχών και την κατάργηση οργανικών θέσεων διοικητικού και οικονομικού προσωπικού. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι μόλις τον Απρίλιο του 2012 ψηφίστηκαν περικοπές 50 εκατ. Ευρώ στους ΚΑΠ των Περιφερειών.
Μας βρίσκει ριζικά αντίθετους η τοποθέτηση μέσω επιστολής του Προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Γ. Σγουρού που ζητά «να μειωθεί αντίστοιχα το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που δικαιούται κάθε Περιφέρεια (τα χρήματα που παίρνει), προκειμένου να πετύχει το ίδιο δημοσιονομικό όφελος που επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών, και να αφήσει τη δυνατότητα στις ίδιες τις Περιφέρειες να κατανείμουν τις περικοπές ή να μειώσουν λειτουργικά ή άλλα έξοδα και δαπάνες χωρίς την οριζόντια αυτή μείωση και χωρίς παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των Περιφερειών».
Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η τοποθέτηση του κ. Σγουρού αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική της συγκυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου που γεννά μεσοπρόθεσμα, μνημόνια, περικοπές δημοσίων δαπανών και εξαθλίωση των εργαζομένων. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και εξειδικεύεται από την συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών-στελεχών των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου που διευκολύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τα νέα πιο βάρβαρα μέτρα: απολύσεις, φορολογική επιδρομή, ιδιωτικοποιήσεις έργων και υποδομών.
Τα μέτρα, το πολυνομοσχέδιο και ο Προϋπολογισμός, που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή περνούν βαριές αλυσίδες στο λαό. Χτυπούν όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τους οδηγούν πίσω ολοταχώς, στον εργασιακό μεσαίωνα.
Κυβέρνηση, πλουτοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ προχωράνε συνεχώς σε βάρβαρα για το λαό μέτρα για να διασώσουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα κέρδη του κεφαλαίου.
Αυτή είναι η επαναδιαπραγμάτευσή τους, αυτό σημαίνει παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά είναι τα «ισοδύναμα» μέτρα και «οι ρήτρες αντικατάστασης».
Ελάχιστοι παράγραφοι του πολυνομοσχεδίου αρκούν για να ανατρέψουν τη ζωή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και να τους οδηγήσουν σε μια ζωή χωρίς δουλειά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρέπεια, να υποβαθμίσουν παραπέρα τις προσφερόμενες στο λαό κοινωνικές υπηρεσίες, να διευκολύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις των «φιλέτων» του δημοσίου.
Με το πολυνομοσχέδιο :
 προωθούν πάνω από 30.000 απολύσεις δημ. υπαλλήλων μέσα στο 2013 και 150.000 μέχρι το 2015.
 οδηγούν μέσα σε 5 μέρες σε απόλυση – μέσω διαθεσιμότητας – όλους τους ΔΕ υπαλλήλους ΙΔΑΧ των διοικητικών ειδικοτήτων, που δεν προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ ή άλλου διαγωνισμού.
 με μετατάξεις οδηγούν σε απόλυση – μέσω διαθεσιμότητας – όλο το πλεονάζον προσωπικό, του δημοσίου, των ΟΤΑ, των Νομικών Προσώπων, Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, μετά την αξιολόγηση και την κατάργηση των οργανικών θέσεων κλπ.
 οδηγούν σε αργία κάθε υπάλληλο, που αγωνίζεται για ένα άλλο Σύνταγμα και την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων ( Ζ3, παρ.1-ε), που δίνει άλλο περιεχόμενο στην έννοια της πατρίδας. Θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια για πολιτικοσυνδικαλιστικές διώξεις και να «τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» ανά πάσα στιγμή κάθε υπάλληλο, που δεν είναι πειθήνιο όργανο εκτέλεσης των αντιλαϊκών επιλογών του αστικού κράτους.
Χρειάζεται κίνημα και αγώνας που θα παρεμποδίσει τα μέτρα, θα τα μπλοκάρει στη πράξη.
Κίνημα και αγώνας, που θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές και όλες τις αναδιαρθρώσεις που διαμορφώνουν μια κρατική διοίκηση, πιο αυταρχική, πιο συγκεντρωτική, πιο επιτελική, πιο στενά δεμένη με τους μηχανισμούς της Ε.Ε., πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στις στις νέες περικοπές προς τις Περιφέρειες καθώς και στην τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Σγουρού.

Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένου, να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τελικώς την απόλυσή τους.
 Να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί το τερατούργημα της κυβέρνησης.
 Μπλόκο στις απολύσεις και σ’ όλα τα αντιλαϊκά μέτρα!

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Τρέλλης Χρήστος
Ποτόλιας Χρήστος