Πρόταση του Γιάννη Λασκαράκη στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης.
Η αντισεισμική επάρκεια των σχολείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης ετέθη από το δημοτικό σύμβουλο και πολιτικό μηχανικό Γιάννη Λασκαράκη, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Τόνισε ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με την γειτνίαση του μεγάλου ρήγματος της Ανατολίας που διέρχεται νότια της Σαμοθράκης και το οποίο έδωσε μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς, πρέπει να μας θέσει προ των ευθυνών μας. Πρότεινε να υπάρξει συνεργασία με το ΤΕΕ Θράκης και την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης προκειμένου να ελεγχθεί η αντισεισμική επάρκεια των σχολείων όλων των βαθμίδων στην επικράτεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Για το σκοπό αυτό ο κ. Λασκαράκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκο Παπαθανασίου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι παλαιότερα υπήρχαν σχετικά προγράμματα για την χρηματοδότηση τέτοιων ελέγχων, αλλά και το ΤΕΕ διέθεσε ίδιους πόρους για τον έλεγχο σχολικών μονάδων. Αυτό συνέβη μόνο στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, ελλείψει αντίστοιχου ενδιαφέροντος από άλλους Δήμους της Θράκης.
Ο κ. Παπαθανασίου συμπλήρωσε ότι με μια μικρή οικονομική ενίσχυση εκ μέρος του Δήμου, θα μπορούσε να γίνει καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και να συνταχθεί σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου σεισμού. Ο έλεγχος θα γίνει δειγματοληπτικά, με βάση στατιστικές μεθόδους και ιδιαίτερα σε παλαιότερα κτήρια, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν οικοδομικές άδειες ή μελέτες. Όπου υπάρξουν προβλήματα στατικότητας θα προταθούν επεμβάσεις για ενίσχυση των φερόντων στοιχείων του προβληματικού σχολείου.
Η ευθύνη πλέον για την ασφάλεια των μαθητών, περνάει στην δημοτική μας αρχή.