Την Τετάρτη 13-03-2013 οι αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών μας φορέων, του Σωματείου Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ Αττικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων μετά από πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια πραγματοποίησαν συνάντηση μαζί του προκειμένου να ενημερώσουν για τα ζητήματα που μας απασχολούν και να αναζητήσουν απαντήσεις σε σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Εισαγωγικά, εκφράσαμε με όσο γίνεται παραστατικό τρόπο, την απόγνωση, την εξάντληση και την εξαθλίωση, ως κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού ένστολου στην Ελληνική Αστυνομία.
Γνωστοποιήσαμε το γεγονός, ότι το σύνολο των ένστολων, εκφράζει τη δυσφορία του απέναντι στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, των οποίων οι αποφάσεις αποτελούν απότοκο της σημερινής εξαθλίωσης τους.
Ενημερώσαμε πως η σημερινή συνάντηση κάθε άλλο από εθιμοτυπικό χαρακτήρα πρέπει να έχει και η αξία της θα εκτιμηθεί από την πρόθεση της Ηγεσίας να αντιληφθεί την τραγικότητα της κατάστασης και να περάσει σε πράξεις ικανές να «αναστήσουν» το καταρρακωμένο ηθικό μας και την ισοπεδωμένη κοινωνική και οικονομική μας επάρκεια.
Σε κάθε περίπτωση νέες οικονομικού χαρακτήρα περικοπές θα «αδειάσουν» τη χώρα από αστυνομικούς και δημόσια τάξη.
Επιπροσθέτως η καθημερινή καταστρατήγηση του ωραρίου, με την μη απόδοση των ημερήσιων αναπαύσεων, οι τεράστιες μετακινήσεις, ο ελλιπής εξοπλισμός και η παραβίαση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν παραμέτρους που επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του αστυνομικού.
Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων επιπλέον τέθηκαν στον Υπουργό τα εξής :
 Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης και ειδικότερα της δημιουργίας του νέου κλάδου λαθρομετανάστευσης που έχει ήδη εξαγγελθεί. Η προαναγγελία του Υπουργείου για την σύσταση του νέου κλάδου το προηγούμενο διάστημα, αποτελεί έως σήμερα πρόθεση από πλευράς της Ηγεσίας χωρίς να έχουμε κλιθεί αλλά και ούτε να έχουμε ενημερωθεί για τον σχεδιασμό του.
 Το ζήτημα των αποσπάσεων στον Έβρο. Η Ομοσπονδία αφού ενημέρωσε τον Υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, ζήτησε την μείωση των δυνάμεων των αποσπασμένων με παράλληλη νέα μετακίνηση αστυνομικών που κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή αλλά και των εθελοντών που επιθυμούν να μετακινηθούν σε μακροχρόνια βάση.
 Έθεσε το ζήτημα του επανακαθορισμού του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να αρθούν οι αδικίες στους συναδέλφους σε σχέση με το λοιπό αστυνομικό προσωπικό.
 Ζήτησε, με αφορμή την τελευταία απόδραση από το ΤΣΦ Φερών του Έβρου ,την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Υπουργείο για τον απεγκλωβισμό των αστυνομικών κρατητηρίων όλης της χώρας από τους ποινικούς κρατούμενους οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να μεταχθούν σε σωφρονιστικά καταστήματα καθώς θεωρείται αδιανόητο τέτοιοι κρατούμενοι να παραμένουν επί μακρό χρονικό διάστημα σε αστυνομικά κρατητήρια
 Ενημέρωσε πως οι καθυστερήσεις των εκκαθαρίσεων των υπομνημάτων προκαλούν ήδη οικονομικά προβλήματα στους συναδέλφους καθώς πραγματοποιήθηκαν οι δαπάνες μετακίνησης και οι συνάδελφοι επιβάρυναν και επιβαρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Επισημάνθηκε ακόμη η αδυναμία των οικονομικών υπηρεσιών του Αρχηγείου να δημιουργήσουν ενιαίο πλαίσιο για τον τρόπο σύνταξης των υπομνημάτων αφού καθημερινά ζητούνται συνεχώς και νέα δικαιολογητικά αγκυλώνοντας την διαδικασία σε μία μεγάλη εσωτερική γραφειοκρατία .
Από το Σωματείο των Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής επιπλέον τέθηκαν στον Υπουργό τα εξής :
 Νομοθετική παρέμβαση με στόχο την αναγνώριση των πέντε ετών υπηρεσίας των Αστυφυλάκων που προέρχονται από Ειδικούς Φρουρούς, σε σχέση με την μετακίνηση τους εκτός Διεύθυνσης.
 Την άμεση τροποποίηση (πριν τις μετακινήσεις του έτους) του Π/Δ Μετακινήσεων Ειδικών Φρουρών, τον εξορθολογισμό του σε σχέση με τις προτάσεις μας και την προσαρμογή του σε κάποιες διατάξεις, με το Π/Δ 100 όπως αυτό τροποποιήθηκε.
 Αφού εν πολλοίς παρουσιάστηκε η σημερινή κατάσταση αποσύνθεσης στην Ομάδα Δίας, ζητήθηκε παρέμβαση άμεσης ανασύστασης και αναδιοργάνωσης. Ταυτόχρονα κατατέθηκε πρόταση θέσπισης κινήτρου για όλους όσους εκτελούν υπηρεσία δικυκλιστή ασχέτως υπηρεσιακής υπαγωγής. Τέλος ζητήθηκε να υλοποιηθεί η πρόταση μας για ανανέωση του προσωπικού της ΔΙ.ΑΣ, όπως αυτή περιγράφεται σε έγγραφό μας προς το Αρχηγείο. Στο σημείο αυτό ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι και εκείνος δεν είναι ικανοποιημένος από την λειτουργία της ΔΙ.ΑΣ.
 Κατατέθηκε το αίτημα των υπηρετούντων στην Δ.ΕΛ.Τ.Α, για υπαγωγή τους στην Δ.Α.Ε.Α., αφού η φύση της υπηρεσίας τους ταυτίζεται με την εν λόγω υπηρεσία, αλλά ταυτόχρονα αποδίδεται και σε αυτούς το αντίστοιχο επίδομα.
 Η άμεση ίδρυση και οργάνωση Φαρμακείου της Ελληνικής Αστυνομίας (όπως και του Στρατού), του οποίου η αναγκαιότητα διαφαίνεται στην καθημερινότητά μας, όπως η υλοποίηση πρωτοβουλιών που θα ανακουφίζουν την καθημερινότητα του Αστυνομικού.
Οι αντιπροσωπείες τόνισαν από κοινού , την τεράστια έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού και κυρίως οχημάτων και μηχανών που καθιστούν το έργο των αστυνομικών όχι μόνο ελλιπή αλλά και επικίνδυνο.
Από πλευράς του κ. Υπουργού , τονίσθηκε η αναγκαιότητα της στενότερης συνεργασίας με τους φορείς μας προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα σε ότι είναι δυνατό να υλοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε να πραγματοποιούνται παρόμοιες συναντήσεις ανά μήνα περίπου ή και εκτάκτως αν προκύψει ιδιαίτερος λόγος.
Εξέφρασε την πρόθεσή του να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, να υλοποιήσει αποφάσεις προς όφελος των ένστολων, παρά την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
αναμένουμε ….
Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. .
ΧΑΡΕΛΑΣ Παναγιώτης Πρόεδρος
Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α
ΝΤΟΥΜΑΣ Βασίλειος
Πρόεδρος