Πολλά τα ερωτηματικά που εγείρονται μετά την απομάκρυνση του καταμαράν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Σε πλοίο «φάντασμα» αποδείχτηκε το πολυπόθητο και πολυσυζητημένο το τελευταίο διάστημα από την τοπική κοινωνία της Σαμοθράκης και του Έβρου γενικότερα, καταμαράν, που θα συνέδεε τους καλοκαιρινούς μήνες ακτοπλοϊκά το νησί της Σαμοθράκης με το λιμάνι της Αλεξ/πολης.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες με μπροστάρη το δήμαρχο του νησιού των Καβείρων Γιώργο Χανό, έπεσε στο απόλυτο κενό ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αν τελικά το ποσό των 127.000 ευρώ που συγκέντρωσαν ιδιώτες του νησιού προκειμένου να δοθούν ως προκαταβολή για τη μίσθωση του πλοίου, εξανεμίστηκαν ή υπάρχουν και θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα faros 24.gr «o Κωνσταντίνος Βεντούρης γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας, αφού την περίοδο 1995-6 είχε δρομολογημένο το πλοίο «Παναγία Παξών» στην άγονη γραμμή Αλεξανδρούπολης-Ρόδου.
Όλοι τον θυμούνται ως έναν τύπο «πραγματικό Πειραιώτη» με δημόσιες εμφανίσεις, που είχαν το στοιχείο της πρόκλησης. Παιδί του λιμανιού που σημαίνει «προπονημένος για κάθε κατάσταση». Είχε δεν είχε, ανάγκασε τους ανθρώπους του νησιού να τον πιστέψουν και να του στείλουν 127 χιλιάδες ευρώ, για να φτιάξει το ΙΛΙΟΝ και να «πιαστούν τα χρήματα» στα ενοίκια του τριμήνου.»Απατεώνα» τον χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης ,ενώ όλο το νησί, τα έχει με την εμπιστοσύνη που του έδειξαν!!!»
Πάντως το πλοίο μετά από τη « χείρα βοηθείας» των Σαμοθρακιτών στο «ξεμπλοκάρισμα» του και την λήψη έγκρισης απόπλου από το λιμάνι των Παξών που ήταν αγκυροβολημένο το τελευταίο διάστημα, κατευθύνθηκε αρχικά στο λιμάνι του Σουσακίου στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορίνθου και ενώ περίμενε την έγκριση της μετακίνησης του για το λιμάνι του Βόλου αυτό εντοπίστηκε μέσω δορυφόρου να πλέει ανοιχτά της Γαύδου και τελικά να αγκυροβολεί στο λιμάνι της Βεγγάζης στη Λιβύη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων της «Δέλτα Τηλεόρασης» ο πρώην λιμενάρχης Αλεξ/πολης Νίκος Παπανικολόπουλος έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Κορίνθου για παράνομη εκτροπή πορείας. Ωστόσο η μήνυση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το ποσό που έδωσαν οι Σαμοθρακίτες στον πλοιοκτήτη ως «εγγύηση».
Πάντως τους Σαμοθρακίτες λίγο τους ενδιαφέρει που βρίσκεται το πλοίο και γιατί. Αυτό που τους καίει είναι ότι έδωσαν χρήματα που έγιναν καπνός και ότι και φέτος το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει άλλο πλοίο για το νησί. Πάντως το ΙΛΙΟΝ ουδέποτε κατέθεσε αίτημα για να εκτελέσει δρομολόγια στην περιοχή μας.
Από την πλευρά του πάντως ο δήμος Αλεξ/πολης συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την αγορά πλοίου που θα συνδέσει ακτοπλοϊκά την Αλεξ/πολη με την Σαμοθράκη. Η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στις τακτικές συνεδριάσεις της, μελετά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που απαιτούνται ώστε το νέο πλοίο που θα έρθει να είναι βιώσιμο.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξ/πολης Βαγγέλη Λαμπάκη αν όλα βαδίσουν όπως έχουν προγραμματιστεί είναι πολύ πιθανό το Πάσχα του 2012, το νέο πλοίο να βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Αλεξ/πολης. Απ όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι και σήμερα, το νέο πλοίο θα αποτελείται από πενταμελές πλήρωμα, θα έχει χωρητικότητα περίπου 120 ατόμων και θα μπορεί να ταξιδέψει μέχρι ένταση ανέμων 7 μποφόρ.

Χαριτίνη Λέτσα

Εφ. «Θράκη Press»