Της Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη.

Αγαπημένοι και φίλοι συνόδεψαν χθες στη Χρυσούπολη Καβάλας στην τελευταία του κατοικία τον πιο περήφανο «Γκαγκαβούζη» της χώρας, τον γενάρχη συγγραφέα της φυλής των Γκαγκαβούζηδων, τον οδοντίατρο και ιστορικό Χρήστο Κοζαρίδη.
Tον φίλο της καρδιάς μας, έναν από τους πιο ωραίους και όρθιους ανθρώπους που γνωρίσαμε στη ζωή μας, έναν πραγματικό άνθρωπο που κοίταζε πάντοτε ψηλά όπως αρμόζει. Έναν άνθρωπο με αίσθηση ευθύνης και βαθειά ενσυναίσθηση του χρέους του απέναντι στη φυλή του, τους ταλαιπωρημένους από το ελληνικό κράτος λόγω της τουρκοφωνίας τους, τους χριστιανούς ορθοδόξους βορειοθράκες στην καταγωγή Γκαγκαβούζηδες, που, όπως έλεγαν οι ίδιοι και καταγράφει στην έρευνά του ο Χρήστος, «κράταγαν από ψηλά», από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Έφυγε από τη ζωή και από το πλάι μας τυπικά ο Χρήστος Κοζαρίδης, ένας ιστορικός με τον οποίο εργαστήκαμε μαζί για δυο βιβλία του, για την έκδοση του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης με τίτλο «Από την Ανατολική Θράκη στην Επαρχία Νέστου» και το «Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες» που μας έκανε την τιμή να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης».
Έφυγε από τη ζωή ένας φίλος μας και ένας λάτρης της. Ο Χρήστος που μπορούσε να σέρνει τον χορό ολοήμερα, ο Χρήστος που δεν το έβαζε ποτέ κάτω. Που λάτρευε τη Νίκη και τα παιδιά του…

Χρήστο μας καλό σου ταξίδι…
Θα είσαι στη μνήμη μας, δίπλα μας όσο ζούμε…
Νίκη, Αλέξανδρε, Μαρία τα θερμά μας συλλυπητήρια.