Πληθύνονται και αυξάνονται τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστηρίζει ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο κ. Ουζουνίδης κατέθεσε ερώτηση για το θέμα στον υπουργό προστασίας του πολίτη.

Η ερώτηση του βουλευτή:
ΘΕΜΑ: «Προσωρινά ή μόνιμα τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;»

Κύριε Υπουργέ,
Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει η δημιουργία πολλών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το παλαιό στρατόπεδο στο Παρανέστι Δράμας, αλλά και οι Σχολές Αστυφυλάκων στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή έχουν μετατραπεί «προσωρινά» σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών. Στο νομό Έβρου τη σχετική λίστα συμπληρώνει το κέντρο κράτησης στις Φέρες Αλεξανδρούπολης, καθώς και το κέντρο κράτησης και πρώτης υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.
Σύμφωνα με δηλώσεις σας κύριε Υπουργέ, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.ΠΥ.) του Κέντρου Παράνομων Μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας είναι το πλέον σύγχρονο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται έντονα και εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Κυβέρνησης για όλα τα παραπάνω αναφερόμενα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών; Υπάρχει πρόθεση επέκτασης και μονιμοποίησης των προσωρινών κέντρων κράτησης λόγω του υπεράριθμου των λαθρομεταναστών;
2. Οι συνθήκες υγιεινής των κέντρων κράτησης είναι πιστοποιημένες από κάποιο φορέα;
3. Υπάρχει σχετική οικοδομική άδεια για τον οικισμό που έχει δημιουργηθεί στο ΚΕ.Π.Υ. Φυλακίου Ορεστιάδας καθώς και μελέτη αποχέτευσης;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μαρίνος Δ. Ουζουνίδης