ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Το φασιστικό σύνθημα: «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή» υλοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης προς τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Αμφιάλη του Κερατσινίου, όταν ένας 34/χρονος νέος, ο Παύλος Φύσσας, έπεφτε νεκρός από δύο δολοφονικές μαχαιριές ενός Χρυσαυγίτη. Μετά τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας έφτασαν στην αποτρόπαια πράξη της δολοφονίας. Μετά τα νεοφασιστικά μανιφέστα, μετά την εκδήλωση ρατσισμού, φανατισμού και ξενοφοβίας έφτασαν στις πράξεις βίας και στη δολοφονία ανθρώπινης ύπαρξης. Από την ασυλία της ιδεολογίας στην βάρβαρη ακραία πράξη. Από το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης απέχθειας συλλήβδην ολόκληρου του δημοκρατικού συστήματος στην κατάλυση της Δημοκρατίας.
Το πρελούδιο ενός προαναγγελθέντος θανάτου παίχτηκε πριν λίγες μέρες στον Μελιγαλά, όπου ο νεοναζισμός έκανε επίδειξη δύναμης και απόφασης να φθάσει στα άκρα. Οι ομάδες κρούσης, τα τάγματα εφόδου της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» με μαύρα χιτώνια (μελανοχίτωνες), την στάμπα του αγκυλωτού Μαιάνδρου και με στολές παραλλαγής έκαναν παρέλαση με στρατιωτικό βηματισμό και με λοχαγό τους τον βουλευτή της Χ.Α. Ηλία Κασιδιάρη στον Μελιγαλά. ΄Αρπαξαν βίαια το μικρόφωνο από τα χέρια του αιρετού δημάρχου που εκφωνούσε ομιλία σε επίσημη δημόσια εκδήλωση μνήμης και τον εκδίωξαν με ύβρεις και προπηλακισμούς από την εκδήλωση. Αυτή η άκρως αντιδημοκρατική πράξη των νεοναζί ήταν ενδεικτική το πού μπορεί να φθάσουν σε βιαιότητα και ακρότητα.
Προηγήθηκαν πολλές δηλώσεις μίσους και πολλές πράξεις βίας, όπου πρωταγωνίστησαν τα πρωτοπαλίκαρα της «Χρυσής Αυγής» αλλά ορόσημο ήταν η παρουσία τους και η συμπεριφορά τους στον Μελιγαλά και πριν λίγες μέρες στο Πέραμα. Από τον Μελιγαλά στην ψυχρή δολοφονία ενός νεαρού άνδρα στο Κερατσίνι. Προηγήθηκαν ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές δηλώσεις και συμπεριφορές. Από την λεκτική ύβρη και βαναυσότητα μέσα και έξω από τη Βουλή, προχώρησαν σε ξυλοδαρμούς με κλομπς και καδρόνια, σε μαχαιρώματα, σε πυροβολισμούς, στο φόνο και στο έγκλημα. Διότι η ιδεολογία του φασισμού είναι η εξόντωση όλων των αντιπάλων. ΄Αρα, το ζήτημα δεν ήταν οπαδικό αλλά πολιτικό έγκλημα και μάλιστα κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας. Η πολιτική ταυτότητα και η εγκληματική οργάνωση του δράστη αποκαλύπτουν την αλήθεια. Ακόμα και το δολοφονικό όργανο-όπλο που έφερε ο δράστης μαζί του είναι αποδεικτικό των προθέσεών του.
Ο φασισμός εκμεταλλεύεται την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, την εξαθλίωση, την αγανάκτηση και την απελπισία μεγάλων λαϊκών μαζών. Καπηλεύεται την ανάγκη του λαού για λυτρωτική και σωτήρια λύση. Επιβραβεύεται με ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό (λαϊκής απήχησης), αποθρασύνεται από τις μεγάλες δημοσκοπικές μετρήσεις και σηκώνει κεφάλι ο φασισμός. Πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για την εγκαθίδρυση ενός νεοναζιστικού απολυταρχικού καθεστώτος που θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του και θα επιβάλει την κυριαρχία του στη χώρα και στην Ευρώπη. Νομίζει ότι θα αιφνιδιάσει, θα πτοήσει και θα τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία, μέχρι να την καθυποτάξει. ΄Εχει την ψευδαίσθηση ότι το δημοκρατικό φρόνημα του λαού παραδόθηκε στις σειρήνες του νεοφασισμού.
Η απλή καταδίκη, η αποδοκιμασία και ο αποτροπιασμός τέτοιων εγκλημάτων δεν αρκεί. Η παρακρατική βία, η αυτοδικία, η αναρχία, η ανομία, το έγκλημα και ο εκφασισμός της κοινωνίας πρέπει να σταματήσουν πριν η χώρα κυλήσει στη ζούγκλα ενός καταστροφικού εμφυλίου πολέμου. Αφού η βία φέρνει βία και η δράση προκαλεί αντίδραση. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου πρέπει να αφυπνιστούν, να συσπειρωθούν και να προστατέψουν το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Η Πολιτεία, μέσω των νομοθετικών και διοικητικών οργάνων, οφείλει να θωρακίσει θεσμικά τη χώρα για να αποτρέψει την νεοναζιστική λαίλαπα. Πρέπει απαραίτητα να διασφαλιστεί η ομαλότητα, η νομιμότητα και η κοινωνική γαλήνη και δικαιοσύνη στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.