Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας
Το δημιουργικό και προσωπικό ταξίδι του Αλεξανδρουπολίτη εικαστικού Δημήτρη Λαλέτα, που έφυγε πρόωρα από την ζωή στις 31 Μαρτίου 2011, παρουσιάζεται στην έκθεση «Δημήτρης Λαλέτας (1964-2011): Το ταξίδι. Αλεξανδρούπολη-Αθήνα-Αλεξανδρούπολη» Image and video hosting by TinyPic
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Η έκθεση, που πραγματοποιείται εικοσιένα χρόνια μετά την πρώτη του ατομική έκθεση το 1992 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Hellenic American College και το Περιοδικό και τις Εκδόσεις «Οδός Πανός».
Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρευρέθησαν περισσότερα από 400 άτομα, φιλότεχνο κοινό και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο, συγγενείς και φίλοι του καλλιτέχνη. Την έκθεση επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, ο φωτογράφος Τζόσουα Γκάρικ, οι εικαστικοί Κώστας Σπυριούνης, Μάριος Βουτσινάς, Μάρκος Βενιός, Αλέξανδρος Λιάπης, Σέριφ Σαλαμπί, οι συγγραφείς Αλέξανδρος Ασωνίτης, Γιάννης Μακριδάκης, Βαγγέλης Γεωργάκης, οι ποιητές Χάρης Μεγαλυνός, Βαγγέλης Χρόνης, Γιάννης Γκούμας, Βασίλης Ζηλάκος, Ραλλού Γιαννουσοπούλου, Σπύρος Αραβανής, Κωνσταντίνος Μπούρας, Δημήτρης Καραμβάλης, Αλέξανδρος Κεφαλάς, ο αρχισυντάκτης Πολιτιστικών της «Καθημερινής» Νίκος Βατόπουλος, ο Γιάννης Στάμος από την «Ελευθεροτυπία», ο Χρήστος Παρίδης από την “Lifo”, οι ιστορικοί τέχνης Ίρις Κρητικού και Λουίζα Καραπιδάκη και ο Λεωνίδας Εμπειρίκος.
Προηγήθηκε σύντομη εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του Δημήτρη Λαλέτα με ανάγνωση κειμένων από την Φιλαρέτη Κομνηνού και σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τον Ηλία Λιούγκο (φωνή) και την Δέσποινα Στεφανίδου (πιάνο). Για τον Δημήτρη Λαλέτα μίλησαν ο επί πολλά χρόνια συνεργάτης του και εμπνευστής της έκθεσης, εκδότης του Δημήτρης Καραμβάλης Οδός Πανός», Γιώργος Χρονάς και η Μαριλένα Λασκαρίδου, Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στον Πειραιά στο οποίο δωρήθηκε η βιβλιοθήκη του ζωγράφου. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος.
Ο Δημήτρης Λαλέτας γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1964. Το 1990 ήρθε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στο περιοδικό και τις Εκδόσεις «Οδός Πανός» για 20 χρόνια. Ήταν ο εικαστικός του περιοδικού και των εκδόσεων ενώ σχεδίασε και το σήμα τους με τον Πάνα. Ήταν επίσης μόνιμος συνεργάτης της «Βιβλιοθήκης-Καταφύγιο Θηραμάτων», στην «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2011.
Ο Δημήτρης Λαλέτας διέπρεψε στην προσωπογραφία, αλλά με το πηγαίο ταλέντο του δοκίμασε και δοκιμάστηκε και σε άλλα είδη. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία σειρά έργων του, την οποία ονόμασε «Νυχτερινά», όπου στο σκότος απεικονίζονται άλογα με τους αναβάτες να τα κρατούν από το χαλινάρι Έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1992 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Εικοσιένα χρόνια μετά, περισσότεροι από 50 πίνακές του οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για την έκθεση από διάφορα ιδρύματα και συλλέκτες, παρουσιάζουν το εύρος του έργου του.
Ο Δημήτρης Λαλέτας πέθανε στην Αλεξανδρούπολη στις 31 Μαρτίου 2011
Info
Έως 12 Οκτωβρίου 2013. «Δημήτρης Λαλέτας (1964-2011): Το ταξίδι. Αλεξανδρούπολη-Αθήνα-Αλεξανδρούπολη». Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά.