Η βιομηχανική κληρονομιά ως σύγχρονο πολιτισμικό αγαθό και βασικό πολύτιμο απόθεμα για μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι το ζητούμενο της διημερίδας που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με συνδιοργανωτές τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου και το Επιμελητήριο Έβρου. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη την 1η Νοεμβρίου 2013 και στο Σουφλί την 2α Νοεμβρίου 2013.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί στην περιοχή μας, η ανάγκη προστασίας των ιστορικών βιομηχανικών τόπων και τοπίων καθώς αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο, σύγχρονο πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ευρύτερη ανάπτυξη, να προβληθούν θέματα καταγραφής, προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς μέσα από την ελληνική και διεθνή εμπειρία και να διερευνηθούν τρόποι αποκατάστασης και επανάχρησης τους. Κατά τη διημερίδα θα παρουσιαστούν θέματα καταγραφής, προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς και θα γίνει κατάθεση της σχετικής εμπειρίας που αφορά σημαντικά ιστορικά βιομηχανικά κτίρια, σύνολα και τόπους της Ελλάδας. Επίσης από τρεις έγκριτους επιστήμονες καθηγητές εκ του εξωτερικού (από Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία) θα παρουσιαστούν στρατηγικές που εφαρμόζονται στις δικές του περιοχές σχετικά με την τεκμηρίωση και τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην κληρονομιά των μεταλλείων και την διαχείριση των πεδίων αυτών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εντάσσονται δύο επισκέψεις, η πρώτη στο Μεταλλευτικό Συγκρότημα της Κίρκης και η δεύτερη στο βιομηχανικό συγκρότημα μεταξουργείου του «Τζίβρε» και στο Μουσείο Μετάξης του Δικτύου Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Σουφλί, καθώς και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Η βιομηχανική κληρονομιά ως πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ευρύτερη ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013
9.00 Προσέλευση εισηγητών και συμμετεχόντων.
9.00-9.30 Χαιρετισμοί.
9.30-12.00 Πρωινή Συνεδρία Συντονιστής: Δρ Ιωάννα Στεριώτου, ΕΛΛΕΤ
 «Η βιομηχανική κληρονομιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Κατερίνα Ριτζούλη, Αρχιτέκτων Αναστηλώτρια, ΥΠΠΟΑ
 «Το μεταλλευτικό συγκρότημα της νήσου της Θάσου 1903 – 2013».
Ανέζω Μέντζα, Αρχιτέκτων Αναστηλώτρια, ΥΠΠΟΑ
 «Μνημεία και μνήμη προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς στην περιοχή του Σουφλίου Έβρου».
Ανδρομάχη Οικονόμου, Κύρια Ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
 «Ένα μνημείο της μεταλλευτικής κληρονομιάς της Βόρειας Ελλάδας σε αναζήτηση της διεθνούς του σημασίας: το Μεταλλευτικό Συγκρότημα της Κίρκης».
Θεόδωρος Πριγγόπουλος, Αρχιτέκτων Αναστηλωτής, ΠΕ Έβρου
 «Το εργοστάσιο Τζίβρε στο Σουφλί, μοναδική κληρονομιά και μέσο ανάπτυξης»
Αθανάσιος Γουρίδης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός-Αρχαιολόγος
Μαρία Κόνταρη, Πολιτικός Μηχανικός MSc,
 «Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας. Ο ρόλος του μουσείου στην προστασία και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς και η συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Άλκηστις Βλάχου, Διευθύντρια Πολιτισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας – «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»
 «Ολοκληρωμένη προστασία βιομηχανικής κληρονομιάς και σύγχρονη πραγματικότητα. Η περίπτωση της ιστορικής περιοχής παραγωγής ασβέστου στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης».
Γεωργία Ζαχαροπούλου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Μ.Α. Αναστηλώσεων, ΥΠ.ΠΟ.Α.
 «Εμπειρίες από τη διαχείριση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς στη Μαγνησία».
Αίγλη Δημόγλου, Δρ Ιστορίας, Διευθύντρια Διεύθυνσης Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δήμου Βόλου
12.00 – 12.30 Συζήτηση
12.30 – 13.30 Ελαφρύ Γεύμα
13.30 – 16.30 Επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Συγκρότημα Κίρκης
18.00 – 19.30 Απογευματινή Συνεδρία Συντονιστής: Χαρίσης Κυριάκου, Αρχιτέκτων Αναστηλωτής.
 «The Rehabilitation of the Mining Landscape – The Masterplan of the Mining Park of the Metalliferous Hills in Tuscany».
Prof. Massimo Preite, Department of Architecture, University of Florence
 «Τhe strategies of Romania towards the documentation, the conservation and the management of the industrial heritage and especially the heritage of mines».
Ιoana-Irina Iamandescu, University of Architecture and Urbanism «Ion Mincu» in Bucharest, ICOMOS Romania Secretary
 «Structure, Strategy and Management of a bottom up Industrial World Heritage Project – The German-Czech Mining Cultural Landscape Erzgebirge (Ore Mountains)»
Prof. Helmuth Albrecht, Director of the Institute for Industrial Archaeology, History of Science and Technology at the Technical University Mining Academy Freiberg in Germany
 «Η διαχείριση και η ανάδειξη της Βιομηχανικής Κληρονομιάς: Καλές πρακτικές από την ελληνική και τη διεθνή εμπειρία».
Όλγα Τραγανού-Δεληγιάννη, Αρχιτέκτων ε.τ. ΥΠ.ΠΟ.A.
19.30 – 21.00 Στρογγυλό Τραπέζι, Συντονιστής: Δημήτριος Μανανάς, Ηλ/γος–Μηχ/γος Μηχ/κος, ΠΑΜΘ
Θέμα: Η βιομηχανική κληρονομιά ως πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ευρύτερη ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, των Ο.Τ.Α., του ΤΕΕ/ΤΑΜΘ, του ΥΠ.ΠΟ.Α., της ΕΛΛΕΤ/ΠΘ, του TICCIH.

9.30 – 12.30 Μετάβαση στο Σουφλί
 Επίσκεψη στο βιομηχανικό συγκρότημα μεταξουργείου του «Τζίβρε» και στο Μουσείο Μετάξης του Δικτύου Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
 Συζήτηση για το πρόγραμμα διατήρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς του Δήμου.
13.00 – 14.00 Ελαφρύ Γεύμα.
14.00 – 15.00 Επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη