Προς:

  

 
 
 Κοιν.:
-Ειδικό Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΚΑ
κ. Αμοργιανώτη Γεώργιο
– Κτηματολόγιο Α.Ε.
Πρόεδρο και Δ.Σ. της εταιρείας

 Όπως ο πίνακας Διανομής

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, είναι ο θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα Πρωτογενούς Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος (άρθρο 2 του Ν. 1474/1984). Τομέας ευθύνης του είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Σαν επιστημονικός φορέας έχει ως μέλη του όλους τους επιστήμονες των ανωτέρω περιοχών των κλάδων της Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Γεωλογίας, Κτηνιατρικής και Βιολογίας-Ιχθυολογίας.

Κινούμενοι σε αυτά τα πλαίσια και με αφορμή την πρώτη ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και στην Περιφέρεια μας (Δ.Δ. Ξεριά Δήμου Νέστου Καβάλας) θέλουμε κι εμείς να συμβάλουμε από την πλευρά μας στην ομαλότερη υλοποίηση ενός εγχειρήματος που θα συμβάλει τα μέγιστα στη διασφάλιση των Ελληνικών δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος της χώρας μας γενικότερα. Ή κατάρτιση των Δασικών  Χαρτών αποτελούσε άλλωστε ένα πάγιο αίτημα των Δασολόγων, το οποίο βλέπουμε σταδιακά να γίνεται πραγματικότητα.

Το επάγγελμα του Δασολόγου είναι κατοχυρωμένο από το Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 Α’ 29-12-2000)  και συγκεκριμένα στο άρθρο 10 παρ. ιστ) αναφέρεται ρητώς ότι αποτελεί επαγγελματική δραστηριότητα των δασολόγων και συγκεκριμένα « Οι δασολόγοι ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν και ειδικότερα: ….. ιστ) Στη σύνταξη των δασικών χαρτών, σύνταξη μελετών φωτοερμηνείας και τηλεπισκόπησης, καθώς και στη χρησιμοποίηση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.) για το χαρακτηρισμό, διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων δασικού ενδιαφέροντος για επιστημονικούς, διοικητικούς, δικαστικούς, κτηματολογικούς ή άλλους σκοπούς.». Από τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι Δασικοί Χάρτες προσδιορίσουν το χαρακτήρα της έκτασης (Δασική ή μη) και όχι το ιδιοκτησιακό χαρακτήρα αυτής, καθίσταται σαφές ότι, για να έχει έννοια η αντίρρηση επί του Δασικού Χάρτη, είναι  αναγκαία η επιλογή Δασολόγου ως Τεχνικού Συμβούλου στην κατάθεση αντίρρησης (ένστασης) κατά των Δασικών Χαρτών, εάν και εφόσον ο πολίτης επιλέξει την υποστήριξη από Τεχνικό Σύμβουλο.

Επιπρόσθετα, εκτιμούμε ότι για την ορθότερη υποστήριξη και τεκμηρίωση της ένστασης, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την έκθεση αυτοψίας και φωτοερμηνείας από Δασολόγο, προκειμένου να υποστηρίξει πληρέστερα τις θέσεις του ενιστάμενου για τη διαχρονική εξέλιξη των φυτοκοινωνιών της εν λόγω έκτασης, για την οποία γίνεται η ένσταση.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Ζαφείρης Μυστακίδης                       Κων/νος Στέφος

 

 

 

Πίνακας Διανομής

Κοινοποίηση:

1) Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Γενική Διεύθυνση  Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος

Διεύθυνση Δασικών Χαρτών

Αμαλιάδος 17, 115 23

Τηλέφωνο: 213 1515 728  Φαξ : 210 644 7008

2) Κτηματολόγιο Α.Ε.

Δ/νση Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος

Λ. Μεσογείων 288, ΤΚ 155 62, Αθήνα

Τηλ.: 2106505600

Fax:  2106537723

3) Δ/νσεις Δασών Αν. Μακεδονίας

4) Δασαρχεία Ανατολικής Μακεδονίας

5) Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

6) Παραρτήματα ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

7) Μέλη του παραρτήματος

8) Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ)

9) ΠΕΔΔΥ Ανατολικής Μακεδονίας

10) Πανελλαδικό Σύνδεσμο Μελετητών Γεωτεχνικών (ΠΕΑΣΓΕ)

11) Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών  (ΠΕΔΕΕ)

12) Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων (ΠΚΔ)

13) Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ)

14) Μ.Μ.Ε. γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου