Αθήνα, σήμερα στις 9 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.03΄ συνήλθε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝH ΤΡΑΓΑΚΗ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, όπως είπε ο μόλις κατελθών από το βήμα κύριος συνάδελφος, αλλά είναι και δικαίωμα των Βουλευτών να κρίνουν αυτή την πρόταση δυσπιστίας.
Θέλω να ξεκινήσω με ένα θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Γρηγοράκος, ο οποίος είπε για προτάσεις που κατατέθηκαν και αφορούν το εκλογικό σύστημα των επόμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τέτοιες προτάσεις δεν κατατέθηκαν από ό,τι γνωρίζω, διαρροές έχουν υπάρξει και δεν έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση. Την κάνω αυτή την επισήμανση για να αποκατασταθούν τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν.
Τώρα, για την πρόταση δυσπιστίας, την οποία έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε. Η ευστοχία αυτής της επιλογής έχει ήδη κριθεί. Θα εξαναγκαστούν οι Βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση να ξεπεράσουν τις όποιες διαφοροποιήσεις τους σε επιμέρους θέματα και να καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την Κυβέρνηση.
Επίσης, επειδή η αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας ήταν η ΕΡΤ, θέλω να πω ότι αυτό που η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί είναι ότι δεν κατατέθηκε η πρόταση για τα πρώτα γεγονότα που προέκυψαν με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την εγκατάσταση δηλαδή του «μαύρου» στις συχνότητες της ΕΡΤ, αλλά ταυτίστηκε αυτή η πρόταση με την πεντάμηνη κατάληψη και τη διαιώνισή της.
Προσωπικά έχω την άποψη και εκτιμώ ότι και οι περισσότεροι σε αυτήν εδώ την Αίθουσα έχουν την ίδια άποψη, ότι η ελληνική κοινωνία δεν ταυτίζεται με την κατάληψη και τη διαιώνισή της. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι ανέφεραν ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας μοιάζει με έμμεση στήριξη της Κυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση, κύριοι συνάδελφοι, έχει πολιτικά προβλήματα και διαχειριστικές αδυναμίες. Παραδείγματος χάριν, την ύστατη στιγμή δεν έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πειστικό τρόπο για να κάνουμε ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση. Αυτό θα ήταν ένα στοιχείο κριτικής.
Επίσης, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις: Όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος, από το 2013, πολιτική διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει το 2014 και πιθανόν να αποτελέσει ένα ουσιαστικό δίλημμα, για το αν τελικά θα προσφύγουμε σε νέο δανεισμό από τους εταίρους μας ή εάν θα επιχειρήσουμε να βγούμε στις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο της τάξης του 5-6 %. Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματικές αιτίες για την κατάθεση μιας πρότασης δυσπιστίας, όχι σε αυτόν το χρόνο ίσως, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει σήμερα πρόταση δυσπιστίας και να ταυτίσει αυτήν την πρόταση μ’ αυτά τα οποία είπα προηγουμένως.
Συγχρόνως, η συζήτηση στην Αίθουσα αναδεικνύει και ένα άλλο ζήτημα, το ότι δηλαδή δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για άλλη Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση με οικονομικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση με πολιτικό περιεχόμενο. Δεν θα αλλάξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πράγματα και οι συσχετισμοί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Τι θα κάνει, λοιπόν, μία νέα κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν; Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι παίρνει κάποια πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα συνεργαστεί, βεβαίως, με τη Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ δεν θέλει να ακούσει για τέτοια συνεργασία. Η συνεργασία με τον κ. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα ήταν μία παρά φύσιν συνεργασία και νομίζω ότι όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν σ’ αυτό. Τι σκέφτεται να κάνει; Μήπως θα έπρεπε να σκεφτεί την κεντροαριστερά; Και μη μου πείτε ότι δεν θέλετε να έχετε επαφές μ’ αυτό το χώρο. Το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων σας και τα μισά σας στελέχη είναι σοσιαλδημοκράτες. Περί αυτού πρόκειται. Αν δεν αποδεχθείτε αυτήν την πραγματικότητα, τότε λάθος αρμενίζετε ή δεν ομολογείτε την πραγματικότητα την οποία όλοι γνωρίζουμε.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μιλάμε, λοιπόν, για μία εναλλακτική σκέψη για μετά τις επόμενες εκλογές. Θέλω να σας πω –δεν έχω και πολύ χρόνο- ότι εμείς εν πλήρει συνειδήσει και με απόλυτη επίγνωση συνεργαστήκαμε με τη Νέα Δημοκρατία για την Κυβέρνηση και σε πρώτο χρόνο με τα τρία κόμματα μαζί, αλλά και σε δεύτερο χρόνο, γνωρίζοντας ότι αυτό ήταν η εθνική επιταγή αυτή τη στιγμή.
Γνωρίζουμε, νοιώθουμε και βιώνουμε μία αντίφαση μέσα στην οποία ζούμε, να μιλάμε, δηλαδή, για την κεντροαριστερά και για το παρελθόν μας και να αναγκαζόμαστε να συνεργαζόμαστε με την κεντροδεξιά. Συγχρόνως, αναγνωρίζουμε κι ένα αδιέξοδο, το οποίο φαίνεται να υπάρχει σε αρκετές πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος, διότι γνωρίζουμε ότι μία μονομερής απόφαση για έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, σ’ αυτή τη φάση θα ήταν καταστροφική.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Ντόλιο