Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε τη Δευτέρα η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ Ν. Έβρου στο Επιμελήτήριο Αλεξανδρούπολης με αφορμή την ημερίδα που οργάνωσε το εργατικό κέντρο Έβρου με τον εμπορικό σύλλογο Αλεξανδρούπολης με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Στο κείμενο που εξέδωσε το ΠΑΜΕ για τη διαμαρτυρία αναφέρεται:
Image and video hosting by TinyPic
Το τελευταίο διάστημα διεξάγονται διάφορες ημερίδες, συνέδρια για την ανεργία και στην περιοχή μας που τις οργανώνουν Περιφέρεια, Εργατικό Κέντρο Έβρου μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξ/πολης με καλεσμένους επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ κλπ.
Μέσα στο 2013 η ΕΕ οργάνωσε 5 διασκέψεις για την ανεργία. Η ανεργία όμως, όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά γιγαντώθηκε. 26 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, 120 εκατομμύρια ζουν αυτήν τη στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας. Η νεανική ανεργία στις ηλικίες 18 – 30 σε ορισμένες χώρες, ξεπερνάει το 50%, ενώ σε όλη την ΕΕ βρίσκεται στο 25%! Αυτή είναι η ΕΕ της “ευημερίας” που προπαγάνδιζαν τόσα χρόνια και συνεχίζουν και σήμερα όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, δημοτικές και περιφερειακές αρχές! Όλοι αυτοί δηλαδή που προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι δεν είναι σάπιο το οικοδόμημα της ΕΕ, ότι είναι δυνατό με μερεμετιάσματα και ένα άλλο μίγμα διαχείρισης της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής αυτή η μαύρη συμμαχία των μονοπωλίων να γίνει “φιλολαϊκή”.
Φυσικά τα γνωρίζουν όλα αυτά, αλλά ως σύγχρονοι ντελάληδες των αφεντικών τους, ήρθαν να «πουλήσουν» την πραμάτεια τους με συσκέψεις, διασκέψεις, συνέδρια, για να προπαγανδίσουν τα διάφορα προγράμματα για την ανεργία, που δίνουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες και ψίχουλα, με μπόλικες φρούδες ελπίδες στους νέους. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της περιβόητης “Εγγύησης για τη νεολαία” που επεξεργάστηκαν τα επιτελεία της ΕΕ και υλοποιεί η κυβέρνηση με τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τις “ευκαιρίες απασχόλησης”.
Η περιφέρεια της Αν. Μακ. & Θράκης είναι «πρωταθλήτρια» στην ανεργία σε Ελλάδα και Ευρώπη με ποσοστό 29,7% (από 27,2% που ήταν τον Νοέμβρη του 2012) , ειδικά στους νέους μέχρι 25, η «πρωτιά» φτάνει στο 59,2%, για δε τις ηλικίες από 15 έως 24 εκτινάχθηκε από 24,1% στο 64,2%;
Τα διάφορα «προγράμματα απασχόλησης» για τους νέους που υλοποιούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες είναι κοροϊδία: Αντί για δουλειά με δικαιώματα, προσφέρουν ολιγόμηνες και κακοπληρωμένες «ευκαιρίες» για λίγους. Μετατρέπουν τους νέους από «εργαζομένους» σε «ωφελούμενους», δίνουν «εγγυήσεις για τη νεολαία» που στην πραγματικότητα εγγυώνται τα επιχειρηματικά κέρδη: Τζάμπα εργασία για τους εργοδότες χωρίς κανένα δικαίωμα για τον εργαζόμενο. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, επιδοτούν τα αφεντικά. Αποτελούν το όχημα για να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της περιβόητης “Εγγύησης για τη νεολαία” που επεξεργάστηκαν τα επιτελεία της ΕΕ και υλοποιεί η κυβέρνηση με τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης αλλά και του Εργατικού Κέντρου Έβρου το οποίο συμμετέχει ενεργά σε «Αναπτυξιακές Συμπράξεις» δίνοντας τζάμπα εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες.
Η τεράστια ανεργία δείχνει τα αδιέξοδα του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η ανεργία είναι στο DNA του συστήματος γιατί και έτσι αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές. Τα κάθε λογής προγράμματα ήρθαν για να μείνουν! Δεν είναι προσωρινά! Είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για τη νεολαία!
Από την άλλη η άσχημη κατάσταση που ζουν οι αυτοαπασχολούμενοι σήμερα μιλάει από μόνη της. Ο τζίρος έχει πέσει, όμως τα έξοδα παραμένουν υψηλά, τα νοίκια, το ρεύμα, το τηλέφωνο, η εισφορά στο Ταμείο γίνονται καθημερινός βραχνάς. Την ίδια στιγμή η φορολογία αυξάνεται, δεν είναι εύκολο να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και τα χαράτσια. Τα δάνεια που υπογράφτηκαν σε άλλες εποχές, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι τράπεζες σφίγγουν τη θηλιά. Το μεροκάματο δεν βγαίνει, τα χρέη συσσωρεύονται. Πολλά μαγαζιά υποχρεώθηκαν να κλείσουν. Τα περισσότερα από όσα ακόμα λειτουργούν, κρατιούνται «με νύχια και με δόντια», με μεγάλη δυσκολία, παρά τα οικονομικά αδιέξοδα, γιατί δουλειές δεν υπάρχουν.
Ο εργάτης, είτε είναι υπάλληλος είτε είναι στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο αγρότης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο νέος, η γυναίκα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.
Έχουν κοινά προβλήματα και έχουν κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, αυτό το σάπιο σύστημα του καπιταλισμού, το σάπιο κράτος του, τις αντιλαϊκές πολιτικές, τα αντιλαϊκά μέτρα, τους νόμους τους. Γι’ αυτό και έχουν συμφέρον από τη συγκρότηση σήμερα της λαϊκής συμμαχίας, στο πλευρό της εργατικής τάξης, συμμαχία που σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Νέα άνεργη, νέε άνεργε, αυτοαπασχολούμενε : Μην το βάζεις κάτω!
Οργανώσου, διεκδίκησε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!
Διεκδίκησε το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη, ασφάλιση και επίδομα ανεργίας για όλους!
• Επίδομα 600 ευρώ για όλη την περίοδο της ανεργίας.
• Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
• Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.
• Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
• Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
• Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
• Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
• Ετήσιο εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Οι νέοι, σκλάβοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουν!
Παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα!

ΤΟΠΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ν. ΕΒΡΟΥ