Αίτημα στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου για να συζηθούν προ ημερησίας διάταξης οι εξελίξεις στη βιομηχανία ζάχαρης κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στο αίτημά της αναφέρει:
Η χώρα μας εξ αιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αν και είχε παραγωγή καλής ποιότητας ζάχαρη που κάλυπταν τις ανάγκες του λαού και υπήρχαν δυνατότητες και για εξαγωγές, οι Κανονισμοί της ΕΕ επέβαλαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν και υλοποίησαν τη δραστική μείωση στο 50% των εγχώριων αναγκών και καταστροφή των δύο από τα πέντε εργοστάσια που διέθετε η χώρα.
Σήμερα ακόμα και από αυτή την ποσόστωση των 160.000 τόνων (50%) παράγονται στην Ελλάδα μόνο οι 40.000 τόνοι από 3.000 τευτλοπαραγωγούς και οι άλλοι 120.000 που υπολείπονται, το μεγαλύτερο μέρος παράγεται φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ σε ευρωπαϊκά εργοστάσια, ενώ το υπόλοιπο εισάγεται από τις θυγατρικές της στη Σερβία. Εάν υπήρχε προγραμματισμός παραγωγής όλης της ποσότητας στη χώρα μας θα μειωνόταν το κόστος παραγωγής και θα υπήρχαν περισσότερες θέσεις εργασίας, από τους 250 εργαζόμενους περίπου που είναι τώρα στην ΕΒΖ και φυσικά το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών θα ήταν καλύτερο.
Και σήμερα που έπρεπε, μετά και την απόφαση της ΕΕ που καταργεί τις ποσοστώσεις από το 2017, να προγραμματίζεται η ανάπτυξη των υπαρχόντων εργοστασίων για να ξαναμπούμε δυναμικά στην παραγωγή ζάχαρης, με στόχο την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης και όχι μόνο, προτείνουν το κλείσιμο άλλων δυο ζαχαρουργείων, χαρίζοντας έτσι την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης στα ευρωπαϊκά μονοπώλια
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ για τη χώρα και την περιοχή μας την πρόθεση της Διοίκησης της ΕΒΖ και κατ΄ επέκταση της κυβέρνησης να προτείνει την αναστολή της λειτουργίας των ζαχαρουργείων Ορεστιάδας και Σερρών, πραγματοποιώντας έτσι άλλο ένα μεγάλο βήμα προς την συρρίκνωση και το οριστικό κλείσιμό τους.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και για ένα προϊόν που καταναλώνει κάθε σπίτι. Μάλιστα όταν την ίδια στιγμή παραχωρούνται προκλητικά και σκανδαλώδη προνόμια και παροχές σε καπιταλιστές, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, για να φέρουν ξένες επενδύσεις!!
Ταυτόχρονα υπάρχει το πόρισμα της Kantor, με τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια και προτάσσει , για την αναδιάρθρωση της ΕΒΖ που όμως παραμένουν ερμητικά κλειστά και δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.
Είναι πια ξεκάθαρο σε όλους ότι με την πολιτική της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων η τευτλοκαλλιέργεια και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οδηγούνται σε πλήρη συρρίκνωση ως και τον αφανισμό.
Μεγάλες όμως είναι και οι ευθύνες των τοπικών στελεχών της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, που τώρα βγαίνουν στα «κεραμίδια» και διαμαρτύρονται, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζαν, στήριζαν και ακόμα στηρίζουν αυτήν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ , των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης των αγορών. Τα δάκρυά τους είναι κροκοδείλια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ , τους αγρότες, και όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας να συγκρουστούν με την πολιτική της ΕΕ , της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που με την πολιτική τους καταστρέφουν την τευτλοκαλλιέργεια και βάζουν λουκέτο στα ελληνικά ζαχαρουργεία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι μόνο με έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, με κεντρικό σχεδιασμό , με παραγωγικούς συνεταιρισμούς, και καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες, μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της χώρας μας , να εξασφαλιστεί σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους , καλύτερο εισόδημα στους αγρότες , επάρκεια φτηνών και υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας και πρώτες ύλες για την μεταποιητική βιομηχανία της χώρας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Καταγγέλλει τη Διοίκηση της ΕΒΖ και την κυβέρνηση που προωθούν με συνοπτικές διαδικασίες ουσιαστικά το κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες.
Απαιτούμε από τη Διοίκηση της ΕΒΖ και την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση της απόφασης περί αναστολής λειτουργίας των εργοστασίων Ορεστιάδας και Σερρών , τη συνέχιση παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας , και την ενίσχυση και βιωσιμότητα της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να παράγονται για τα επόμενα δύο χρόνια οι 160.000 τόννοι ζάχαρης, και από το 2017 που καταργείται η ποσόστωση να προγραμματιστεί η ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες και να αναπτυχθούν οι εξαγωγές.
Να υπάρξει άμεση ενημέρωση για το πόρισμα της Kantor.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Τρέλλης Χρήστος
Ποτόλιας Χρήστος