ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κου Κέντρου Ν. Έβρου δηλώνει την συμπαράστασή του στις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα και καταδικάζει την αγροτική πολιτική της Ε.Ε, που εφαρμόζεται πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας του τόπου µας και την εξαθλίωση των φτωχομεσαίων αγροτών.
Συγκεκριμένα ο νομός μας προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την αγροτική ανάπτυξη, καθώς είναι αρδευόμενος σε μεγάλο ποσοστό, χαρακτηρίζεται από γόνιμο έδαφος, ευνοϊκό κλίμα, ποικιλία προϊόντων αρίστης ποιότητας και μεγάλη παραγωγική πείρα των αγροτών.
Ο Έβρος μπορεί να θρέψει τους αγρότες του, να δώσει δουλειά σε πολλούς εργάτες στη μεταποίηση, να κρατήσει τους ανθρώπους του στον τόπο τους και να σταματήσει η μετανάστευση.
Αντ’ αυτού όμως, η επιλογή των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια να υπηρετούν την αγροτική πολιτική της Ε.Ε οδήγησε σε τραγικά αποτελέσματα µε κυρίαρχα, την τεράστια μείωση της παραγωγής, την μετατροπή της χώρας από εξαγωγέα σε εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μεγαλοαγροτών (ξαναδημιουργούμε τσιφλικάδες).
Μέσα σε αυτό το τοπίο έρχονται οι διορισμένες Διοικήσεις της Ε.Β.Ζ. να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική του «ώριμου φρούτου » και να ξεπουλήσουν την EBΖ. Οι ευθύνες βέβαια αποδίδονται και στους τρεις υφυπουργούς του νομού µας, που πιστά εκτελούν κάθε μνημονιακή πολιτική, χωρίς να λογαριάζουν την κοινωνική καταστροφή που συντελείται.
Με το κλείσιμο της ΕΒΖ, στην περιοχή µας χάνονται θέσεις εργασίας, ο τζίρος που γινότανε στην τοπική κοινωνία θα σταματήσει να υπάρχει , καταστρέφονται, οι επαγγελματικές ομάδες που στηρίζονται στην βιομηχανία και στηρίζουν την καλλιέργεια των τεύτλων. Έτσι δίνεται στην περιοχή ακόμα µια χαριστική βολή, αφού η δραστηριότητα της τοπικής ΕΒΖ ‘συντηρεί’ σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζωή του τόπου. Το τεύτλο, η δυναμική και με συμβόλαιο κατοχυρωμένη αυτή καλλιέργεια, οδηγείται σε πλήρη εξαφάνιση.
Συμμετέχουμε και στηρίζουμε µε όλες µας τις δυνάμεις τις δίκαιες κινητοποιήσεις για την διάσωση του εργοστασίου. Καμία υποχώρηση.
Τι ζητάμε; να μείνουμε εργάτες στον τόπο μας είναι παράλογο!
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Εργατ/κου Κέντρου Ν. Έβρου

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γκιγκούδης Απόστολος Φουτζιτζής Βασίλειος