Του Γιώργου Πανταζίδη

Κλιμακώνεται η αναταραχή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς οι φοιτητές των ιδρυμάτων, αντιδρώντας στον νέο νόμο και τα μέτρα που ψηφίστηκαν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Ήδη διεξάγονται Γενικές Συνελεύσεις σε διάφορες σχολές, γίνονται παρεμβάσεις, αποφασίζονται καταλήψεις αλλά και αναβολές των εξεταστικών περιόδων. Χθες, σε συνεδρίαση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πάρθηκε απόφαση για αναβολή της εξεταστικής περιόδου έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, θα διεξαχθούν Γενικές Συνελεύσεις των σχολών, ώστε οι φοιτητές να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Υπό κατάληψη βρίσκονται σχολές του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, όπου η Σύγκλητος αρνήθηκε να αναβάλει την εξεταστική περίοδο, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα, θα επανεξετάσει κατά την αυριανή της συνεδρίαση.
Κατάληψη πραγματοποιούν, από χθες και για μία εβδομάδα, φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, ενώ σε καταλήψεις των σχολών τους προσανατολίζονται και άλλοι σύλλογοι του Πολυτεχνείου και της Παιδαγωγικής, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Υπό κατάληψη βρίσκεται το Πολυτεχνείο στην Κρήτη, ενώ στην Πάτρα αναβλήθηκε η εξεταστική για σήμερα, προκειμένου να γίνουν γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Σήμερα θα γίνει έκτακτη σύνοδος προέδρων ΤΕΙ και την Παρασκευή των πρυτάνεων.
Από το πρωί της Τρίτης το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια έχει αποκλειστεί από φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου, αποφάσισαν αναβολή της εξεταστικής έως τουλάχιστον τις 9 Σεπτεμβρίου, λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου που επιφέρει αλλαγές στην Παιδεία. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αντιδρούν και οι δάσκαλοι
Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε  η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) στο υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στην νέα πολιτική που ακολουθείται για να ελέγχονται αυστηρά οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών. «Η ομηρεία των συναδέλφων», αναφέρει στην ανακοίνωση η ΔΟΕ, «πρέπει να σταματήσει άμεσα και να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις απόσπασης, εκεί όπου υπάρχουν κενά, τα οποία πρέπει, επιτέλους, να κατατεθούν στο ΚΥΣΠΕ».
Αυτή την ώρα γίνεται σύσκεψη όλων των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης της χώρας στο υπουργείο Παιδείας με θέμα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και την έγκαιρη παράδοση των βιβλίων στα σχολεία. Για το πρώτο θέμα, φαίνεται ότι έχουν βρεθει λύσεις με την αξιοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Εφ. «Η Γνώμη»