Από την εφημερίδα «Η Γνώμη»

Ο Πελαργός είναι ένα είδος πουλιού που αγαπάμε πολύ γιατί συνδέεται και με τους υγροτόπους αλλά κυρίως με την καθημερινή μας ζωή στην επαρχία.
Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου παρακολουθεί τους Πελαργούς της ευρύτερης περιοχής, με καταγραφές, δαχτυλίδια και πομπούς και συμμετέχει και στις απογραφές του είδους σε όλη την περιοχή του Έβρου.
Φέτος έγινε στην Ελλάδα η δεύτερη Εθνική Απογραφή στα πλαίσια της 7ης Διεθνούς Απογραφής του είδους. Στο Νομό Έβρου μετρήθηκαν η φωλιές και η αναπαραγωγή σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς. Στην Απογραφή συμμετείχαν οι Φορείς Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου και του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, καθώς και το WWF – Πρόγραμμα Δαδιάς.
Σκοπός της Απογραφής είναι η παρακολούθηση της αναπαραγωγής του είδους, καθώς ο πληθυσμός του έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.
Μία μικρή μείωση φαίνεται πως έχει ο πληθυσμός και την τελευταία δεκαετία (από το 2004 που έγινε η πρώτη Απογραφή μέχρι φέτος), καθώς μετρήθηκαν στον Έβρο συνολικά 284 φωλιές με Πελαργούς από τις οποίες 251 είχαν και νεοσσούς, ενώ πριν δέκα χρόνια οι φωλιές ήταν 312 και 273 αντίστοιχα. Οι οικισμοί με τις περισσότερες φωλιές ήταν οι Φέρες με 26 φωλιές με νεοσσούς, το Πραγγί με 22, η Νέα Βύσσα με 10 και το Διδυμότειχο με 9.
«Καθώς η παρουσία όλων των πουλιών, και του Πελαργού συμπεριλαμβανομένου, είναι δείκτης της ποιότητας του περιβάλλοντος που ζούμε, είναι σκόπιμο όλοι οι φορείς, υπηρεσίες και κάθε πολίτης να πάρουμε μέτρα ώστε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση μείωσης του πληθυσμού του», σημειώνει η κα Ελένη Μακρυγιάννη από τον Φορέα Διαχείρισης.
Καλοκαιρινές Παρατηρήσεις στο Δέλτα Έβρου
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, ωστόσο οι θερμοκρασίες μέχρι στιγμής δεν είναι ανάλογες, ενώ είχαμε και αρκετές βροχούλες, με αποτέλεσμα να έχουν κρατηθεί κάποιες περιοχές με ρηχά νερά.
Οι περιοχές που είναι ακόμα – έστω και τμηματικά – πλημμυρισμένες με γλυκό νερό, φιλοξενούν τα περισσότερα πουλιά και έτσι τα «Τηγάνια» στο Ανατολικό Δέλτα, η περιοχή της Άνθειας και η περιοχή νότια της λιμνοθάλασσας Δράνας είναι τα σημαντικότερα σημεία συγκέντρωσης, όπως συνήθως συμβαίνει αυτή την περίοδο. Η τελευταία καταγραφή της ορνιθοπανίδας έγινε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, στις 21 Ιουλίου.
Από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις ήταν οι 85 Αγκαθοκαλημάνες (ο μέγιστος αριθμός που έχει καταγραφεί στο Δέλτα τα τελευταία χρόνια), οι 2.000 Μαυρότρυγγες και οι 420 Πρασινοσκέληδες, ενώ καταγράφηκε και πλήθος άλλων μικρών παρυδάτιων.
Σημαντική ήταν ακόμα, η παρουσία των Χαλκόκοτων με 690 άτομα να καταγράφονται – αποκλειστικά σχεδόν στην περιοχή της Άνθειας, ενώ παρατηρηθήκαν ακόμα 650 Λιμόζες και 320 Χουλιαρομύτες.
Ασυνήθιστη για την εποχή η παρουσία 3.200 Φοινικόπτερων, η πλειοψηφία τους στην περιοχή της Άνθειας, καθώς τέτοιοι πληθυσμοί καταγράφονται μόνο το φθινόπωρο και τον χειμώνα!