Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου, από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Νέα δεδομένα δημιουργεί στο χώρο της εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη η προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας μουσικού γυμνασίου, αλλά και πρότυπου πειραματικού γυμνασίου. Τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο δημαρχείο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, του περιφερειακού διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΑΜΘ Σάββα Μελισσόπουλου και του προϊσταμένου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου Στέργιου Αποστολακούδη.

Το θέμα του μουσικού γυμνασίου είχαν συζητήσει πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα οι κ.κ. Λαμπάκης και Δερμεντζόπουλος. Όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, ο κάθε φορέας ανέλαβε να διεκπεραιώσει όλα όσα είναι απαραίτητα για την ωρίμανση της πρότασης για την ίδρυση του μουσικού γυμνασίου στην Αλεξανδρούπολη. Όπως ανέφερε ο κ. υφυπουργός, «οριστικοποιήσαμε το πλάνο βάσει του οποίου θα κινηθούμε, ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί, ώστε με όλα τα απαραίτητα στοιχεία να προχωρήσει το υπουργείο στην ίδρυση του μουσικού γυμνασίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ως το τέλος του φθινοπώρου θα έχουμε το σχολείο σε επίπεδο τοπικών αποφάσεων, ώστε να ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ίδρυσή του, σε επίπεδο κεντρικό. Εκτιμούμε ότι την σχολική χρονιά 2015-2016 θα είμαστε σε θέση να έχουμε το μουσικό γυμνάσιο στην πόλη μας», ενώ παράλληλα έγινε συζήτηση και για τη δυνατότητα ίδρυσης μουσικού δημοτικού, για το οποίο ωστόσο χρειάζεται πρωτίστως να θεσμοθετηθεί, αφού υπάρχει νομοθετικό κενό. «Θα θέλαμε να είναι η Αλεξανδρούπολη η πρώτη πόλη που θα αποκτήσει μουσικό δημοτικό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμεντζόπουλος.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως ο δήμος είναι έτοιμος να παρέχει στέγη και όποια άλλη δυνατότητα υπάρχει, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές προϋποθέσεις για το μουσικό γυμνάσιο, μέσα στους επόμενους 6-7 μήνες.
Σε ό,τι αφορά το πρότυπο πειραματικό γυμνάσιο, δεν αφορά σε ίδρυση νέου σχολείου, αλλά σε μετατροπή κάποιου από τα υπάρχοντα σε πειραματικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο δήμαρχος, τις προϋποθέσεις για να επιλεγεί από το υπουργείο για το σκοπό αυτό έχει τόσο το 2ο όσο και το 3ο γυμνάσιο. Επισημάνθηκε ακόμη πως για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι απαραίτητη η συναίνεση του συλλόγου γονέων, αλλά, φυσικά, και του συλλόγου διδασκόντων του εκάστοτε σχολείου. Για τον σκοπό αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν επαφές από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και το δήμο με τους συλλόγους διδασκόντων.
Όπως ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος, στους μαθητές των πειραματικών σχολείων δίνονται περισσότερες δυνατότητες μάθησης, κάτι που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία από περιοχές στις οποίες λειτουργούν ήδη. Σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος άρνησης από την πλευρά των καθηγητών, λέγοντας πως οφείλουν να βάλουν πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των μαθητών.
Για το θέμα, ο κ. Μελισσόπουλος υπογράμμισε πως οι εκπαιδευτικοί μπορεί να εκφράσουν την ανησυχία τους, ωστόσο είναι δεκτικοί σε αλλαγές. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να προχωρήσουν τα δύο αυτά ζητήματα όσο πιο άμεσα γίνεται».
Τέλος, ο κ. Αποστολακούδης σημείωσε πως και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση των δύο αυτών σημαντικών υποδομών για την περιοχή, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τους γονείς και τους καθηγητές.

Σύσκεψη στην Κομοτηνή
Νωρίτερα, ο κ. Δερμεντζόπουλος προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή και στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Σάββας Μελισσόπουλος, οι Διευθυντές και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η πλειοψηφία των σχολικών συμβούλων.
Το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε ο προγραμματισμός όλων των απαραίτητων ενεργειών για την ομαλή έναρξη του σχολικού έτους 2014-2015. Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ζήτησε τη συνεργασία των στελεχών της εκπαίδευσης, ώστε να καταγραφούν οι απαιτήσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό έως το τέλος Αυγούστου προκειμένου, μέσω του διορισμού αναπληρωτών, να καλυφθούν έγκαιρα τα κενά σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Κομοτηνή, ο κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος επισκέφθηκε τον επιχώριο Επίσκοπο, Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στα ζητήματα που απασχολούν την τοπική Εκκλησία και στις δυνατότητες στήριξης του πολυδιάστατου έργου της.