Ο δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. , το Σύλλογο Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ» και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής διοργανώνουν την αναβίωση του εθίμου «Φιτσέκ Παρχάτς» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014 και ώρα 20:15 στο γήπεδο Τένις στον οικισμό νεοπροσφύγων στην περιοχή της Ν. Μοσυνούπολης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΩΝ» που εντάσσεται στο Ε.Π. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013», άξονας προτεραιότητας 9 «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ». Αφορά σε δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κοινού και των φορέων σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) του Δήμου Κομοτηνής και τις ευκαιρίες που παρέχει στην περιοχή και τους κατοίκους και περιλαμβάνει ποικιλία ενεργειών δια των οποίων θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης υφισταμένων στην πόλη καναλιών διάχυσης και διάδοσης της πληροφορίας και των ιδεών.
Στόχος είναι η ενημέρωση όλων των φορέων και των κατοίκων επί του περιεχομένου του σχεδίου και των δυνατοτήτων που παρέχονται εκ της υλοποίησής του. Η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων για την απόκτηση κοινής αντίληψης και δράσης, ώστε να διευκολύνουν την αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων απασχόλησης, να ενθαρρύνουν την κοινωνική προσέγγιση, να διασφαλίσουν τη διάδοση πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων και να ενδυναμώσουν τον τοπικό οικονομικό ιστό, δημιουργώντας και τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής διαχείρισης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και στο μέλλον.
Η παροχή πληροφοριών και ευαισθητοποίησης των πολιτών από την πλευρά του Δήμου αναμένεται να διευκολύνει και να συμβάλει στην πραγμάτωση των στόχων που τίθενται. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνεται ένα δρώμενο ανάδειξης και προβολής ενός παραδοσιακού εθίμου, στην περιοχή της νέας Μοσυνούπολης, με σκοπό την διάσωση της πολιτιστικής παρακαταθήκης και παράδοσης των κατοίκων της περιοχής. Για το λόγο αυτό η εκδήλωση περιλαμβάνει χορευτικές παραστάσεις από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, ποντιακό γλέντι με συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών καθώς και γευστικές δοκιμές παραδοσιακών εδεσμάτων από τις γυναίκες του Συλλόγου. Επίσης, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους θα υλοποιηθούν και δράσεις Ενεργοποίησης Εθελοντών με τη συμμετοχή τους σε δράσεις καλλωπισμού των κτιρίων πολιτισμού της περιοχής όπου φιλοξενούνται οι πολιτιστικές δραστηριότητες των κατοίκων με στόχο να συμβάλλουν εθελοντικά στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα όπως προστασία του αστικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής παρέμβασης.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

19:00 Εκκλησιασμός στην εκκλησία του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού
20:15 Χαιρετισμοί
20:30 Αναβίωση του εθίμου «Φιτσέκ Παρχάτς»
21:30 Παρουσίαση χορευτικών παραστάσεων από Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής
22:00 Ποντιακό γλέντι με την συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών.
Παροχή δωρεάν παραδοσιακών εδεσμάτων, που θα ετοιμάσουν οι γυναίκες του Συλλόγου.

Παράλληλη εκδήλωση
17:00 Ενεργοποίηση Εθελοντών με δράσεις καλλωπισμού των δύο κτιρίων πολιτισμού του οικισμού.