Της Κικής Ηπειρώτου, από την Εφημερίδα «Η Γνώμη»

Νέα στέγη αναζητά εδώ και καιρό το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, μετά από δεκαετίες στέγασής του στο κτίριο της οδού Σκρα, το οποίο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.
Έτσι, στις 7 Οκτωβρίου θα διενεργηθεί μειοδοτική δημοπρασία μίσθωσης ακινήτου, προκειμένου να βρεθεί το καταλληλότερο ακίνητο που θα φιλοξενήσει το Δασαρχείο για τα επόμενα –τουλάχιστον- 12 έτη.

Το κτίριο στην οδό Σκρα έχει κλείσει εδώ και χρόνια τον κύκλο του, ενώ το μίσθωμα που καταβάλλεται δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Στόχος είναι η μεταφορά στη νέα στέγη να γίνει ως το τέλος του χρόνου. Ο διαγωνισμός είναι επαναληπτικός, καθώς είχε προκηρυχθεί και για τον Οκτώβριο του 2013, ωστόσο δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού, προφανώς, το μίσθωμα χαρακτηρίζεται χαμηλό από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει και ο νέος διαγωνισμός, εξετάζεται το εναλλακτικό σενάριο για προσωρινή εγκατάσταση σε κάποιο δημόσιο κτίριο.
Οι προϋποθέσεις για το νέο κτίριο
Το νέο κτίριο που αναζητά για το Δασαρχείο η Κτηματική Υπηρεσία Έβρου θα πρέπει να είναι στον κεντρικό ιστό της πόλης, το ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα να μην ξεπερνά τα 1.466 ευρώ, ενώ η συνολική επιφάνεια του ακινήτου θα πρέπει να καλύπτει περίπου 419 τετραγωνικά μέτρα.
Όπως σημειώνεται στην προκήρυξη, το προσφερόμενο ακίνητο πρέπει να διαθέτει χώρους συνολικής επιφάνειας περίπου 419τ.μ., η οποία αναλύεται σε ωφέλιμη επιφάνεια γραφειακών χώρων 180 τμ, ωφέλιμη επιφάνεια λοιπών χώρων (ειδικών – αρχειακών – αποθηκευτικών) 155 τμ και ωφέλιμη επιφάνεια βοηθητικών χώρων (χώροι υγιεινής, κουζινάκια, διάδρομοι εξυπηρέτησης χώρων) και εξωτερικών τοίχων 84,00 τμ, καθώς και υπαίθριο χώρο στάθμευσης για δυο υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
Το εν λόγω ακίνητο πρέπει να βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της Αλεξανδρούπολης. Επίσης να πληροί όλες τις προϋποθέσεις καταλληλότητας από άποψη φωτισμού, αερισμού, μέσων σκίασης, θέρμανσης, ψύξης / κλιματισμού, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, να διαθέτει δομημένη καλωδίωση, ανελκυστήρα εφόσον οι ενοικιαζόμενοι χώροι είναι σε όροφο, πρόσβαση και WC για ΑΜΕΑ. Επιπλέον ο χώρος φύλαξης κατασχεμένου οπλισμού πρέπει να διαθέτει πόρτα ασφαλείας και κάγκελα στα παράθυρα. Το ακίνητο μπορεί να είναι αποπερατωμένο ή ημιτελές/υπό ανέγερση και να παραδοθεί έτοιμο για χρήση στο δημόσιο μέσα στην προθεσμία που θα ορισθεί στην απόφαση έγκρισης πρακτικών της δημοπρασίας και θα αναγράφεται στη σύμβαση μίσθωσης. Η διάρκεια της μίσθωσης είναι δώδεκα έτη και αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής το πρωτοκόλλου παραλαβής του ακινήτου από το Δημόσιο.
Το μίσθωμα που τελικά θα προκύψει από την μειοδοτική δημοπρασία θα παραμείνει σταθερό για μία τριετία και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως από την έναρξη του τετάρτου έτους της μίσθωσης κατά ποσοστό ίσο με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγουμένου δωδεκαμήνου, όπως αυτή (η μεταβολή) υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΛ.ΣΤΑΤ.)
Ο διαγωνισμός θα γίνει την Τρίτη 7/10/2014, από τις 10:00 ως τις 11:00 στο κτίριο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Έβρου (Αγίου Δημητρίου 2, 3ος όροφος, Αλεξ/πολη).