ΡούφοςΧωρίς να κατηγορεί, αλλά τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή προσώπων, ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου με τη Νέα Δημοκρατία Βαγγέλης Ρούφος, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα. Ο κ. Ρούφος, τονίζει και επιμένει στις ανθρώπινες σχέσεις και εξηγεί γιατί διεκδικεί για πρώτη φορά την είσοδό του στη βουλή.

 

Από το καλοκαίρι ίσως και νωρίτερα, δημοσιοποιήσατε το ενδιαφέρον σας για την  υποψηφιότητά σας με τη Νέα Δημοκρατία στον Έβρο. Γιατί αποφασίσατε στα 53 σας να κάνετε το βήμα κι όχι νωρίτερα;

Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόλησή μου με τα πολιτικά μετρά πολλά χρόνια. Δραστηριοποιούμαι σε διάφορους τομείς της Νέας Δημοκρατίας από το 2010 ενώ το 2012 εξελέγην και υπεύθυνος για θέματα παιδείας της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος στον Έβρο.

Τους τελευταίους αρκετούς μήνες βλέποντας κυρίως  μερικά από τα προβλήματα του Έβρου να μην επιλύονται, ενώ θα μπορούσαν, λαμβάνοντας τα μηνύματα απαισιοδοξίας των νέων μέσω των μαθητών μου με τους οποίους συναναστρέφομαι σε καθημερινή βάση λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ πιο έντονα.

«Όταν βλέπουμε πράγματα που επιβάλλεται να αλλάξουν και δεν αλλάζουν, πρέπει πρώτα οι ίδιοι να προσπαθούμε γι’ αυτό και όχι να περιοριζόμαστε στην άσκηση κριτικής, περιμένοντας να έρθουν οι λύσεις ως «μάννα εξ ουρανού».

Η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών είναι γεγονός. Τι απαντά σε αυτό ο Βαγγέλης Ρούφος με την υποψηφιότητά του αυτή τη δύσκολη στιγμή;

Ειλικρίνεια, πρακτικότητα, σχεδιασμός.

Ο κόσμος έχει συνηθίσει εδώ και δεκαετίες να ακούει πολλά από τους πολιτικούς, τα οποία μένουν στα λόγια και δεν υλοποιούνται. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους απαξίωσης της πολιτικής. Για να ξανακερδίσει η πολιτική τους πολίτες, γιατί αυτή είναι η βασική προϋπόθεση λειτουργίας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, πρέπει οι πολιτικοί να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λένε και υπόσχονται ότι μπορούν να κάνουν.

Εξάλλου δεδομένων των συνθηκών τα τελευταία 5 χρόνια, θα ήταν «ανήθικο» να «παίζει» κανείς με την ψυχολογία των πολιτών, λέγοντας πράγματα που δεν υφίστανται ή δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν διά μαγείας.

Η ανεδαφικότητα και η ανειλικρίνεια πρέπει επιτέλους να εκλείψει από κάθε πολιτικό, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά και ουσιαστικά με το μέλλον της χώρας μας και του τόπου μας.

Από μία προεκλογική εκστρατεία τι μένει στο τέλος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Νομίζω ότι είναι μία πολύτιμη εμπειρία, μία εμπειρία ζωής. Έρχεσαι πολύ κοντά ακόμη και με ανθρώπους που μέχρι χθες δεν γνώριζες. Γνωρίζεις και βλέπεις από κοντά ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, τη δύσκολη καθημερινότητα ανθρώπων. Βιώνεις κι εσύ ο ίδιος τις ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες τους.

Και παρόλο που ως εκλεγμένος κάποιος μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικότερα στην επίλυση βασικών ζητημάτων, και ως καλός γνώστης, θεωρώ, ότι μπορείς να τα μεταφέρεις εκεί που πρέπει.

Όσον αφορά στον προσωπικό τομέα, βλέπεις πόσους ανθρώπους έχεις πραγματικά δίπλα σου. Πόσο σε στηρίζουν και σε τελική ανάλυση αντιλαμβάνεσαι ποιοι είναι πραγματικά φίλοι.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης αναφερόμενος στο πρόσωπό σας, μίλησε για «καθαρό» παιδί.  Όταν ένας δήμαρχος μιλάει με θερμά λόγια και έχουμε συνηθίσει τον κ. Μαυρίδη να μιλάει ανοιχτά, πώς αισθάνεστε;

Με το  Βασίλη Μαυρίδη γνωριζόμαστε χρόνια και μας δένουν δεσμοί φιλίας και αλληλοσεβασμού.. Ο Βασίλης είναι αυτό που λέμε «καλό παιδί» και γι’ αυτό χαίρομαι διπλά για τα λόγια που άκουσα για μένα από έναν τέτοιο άνθρωπο. Τον ευχαριστώ θερμά.

Τώρα για το «καθαρό» παιδί… νομίζω ότι η πολιτική ζωή του τόπου χρειάζεται αυθεντικούς και άφθαρτους ανθρώπους πλέον. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Πρώτη φορά διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου.

Μπορεί να ανήκω ιδεολογικά στη Νέα Δημοκρατία εδώ και πολλά χρόνια, ποτέ όμως ως τώρα δεν διεκδίκησα κάτι περισσότερο. Και τώρα το κάνω, επειδή ίσως νιώθω έτοιμος αλλά και έχω τη διάθεση, το μεράκι και το χρόνο να το κάνω, πάντα με αφορμή την αγωνία μου για το μέλλον του τόπου μου και των ανθρώπων του.

Η προεκλογική περίοδος, δεν είναι μόνο για καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων. Είναι και περίοδος τρικλοποδιών. Εσείς δεχτήκατε;

Κοιτάξτε, είχαμε συνηθίσει τα τελευταία πολλά χρόνια να ακούμε για τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με το πολιτικό ήθος. Δεν ξέρω αν κάποιοι μου βάζουν τρικλοποδιές και για να είμαι ειλικρινής δεν με ενδιαφέρει. Όταν αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα, αποφάσισα να το κινηθώ με σημαία μου την εντιμότητα, το ήθος και την ειλικρίνεια.

Ως «πρωτοεμφανιζόμενος» στη διαδικασία των εκλογών, δε διαθέτω τους μηχανισμούς, που ενδεχομένως έχουν κάποιοι άλλοι. Αλλά αυτό δεν με απασχόλησε καθόλου, όταν έλαβα την απόφαση να θέσω υποψηφιότητα.

Με καλούς φίλους και γνωστούς σε αυτό τον αγώνα αυτό που προτάσσω είναι η προσωπική επαφή με τους  Εβρίτες. Να τους βλέπω στα μάτια, να ακούω τα προβλήματα, να βιώνω μαζί τους τις δυσκολίες τους. Σε τελική ανάλυση αν είναι να εκλεγώ ή όχι, θέλω να είναι απόφαση αυτών και όχι κάποιων κομματικών στελεχών που αποφασίζουν στα γραφεία για τις τύχες άλλων.

 

Ο Έβρος έχει ένα νησί και δύο πρωτεύουσες κρατών σε απόσταση πιο κοντινή από τη Θεσσαλονίκη. Κι αν σε κάποιους φαίνεται παράξενο το πώς σχετίζονται η Σαμοθράκη με την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια, θα τους έλεγα ότι θα είναι από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς, ο οποίος όμως είναι άγνωστος σε Τούρκους και Βούλγαρους.

Η Σαμοθράκη όσο «ευλογημένη» είναι, άλλο τόσο είναι αδικημένη. Όλοι συμφωνούμε, νομίζω, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους  πιο αγαπημένους προορισμούς και όσον αφορά στο συμβατικό τουρισμό αλλά και τον εναλλακτικό.

Διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει πόλος έλξης τουριστών διεθνώς. Αλλά δεν μπορεί να γίνει σχεδόν τίποτα, αν δε λυθεί το πρόβλημα της σύνδεσης με το νησί. Τουρίστες μπορεί να θέλουν να την επισκεφτούν. Ωστόσο όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά αντιθέτως στέκεται εμπόδιο η ανεπαρκής σύνδεση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κατά καιρούς την επισκέπτονται πολιτικοί, τάζουν διάφορα και από τη στιγμή που φεύγουν από εκεί… η απόλυτη σιωπή και απραξία φυσικά. Υπάρχουν τόσα είδη μέσων μεταφοράς. Δε ενδιαφέρει κανέναν αν θα γίνει αεροδρόμιο ή υδατοδρόμιο ή συχνότερη και γρηγορότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση,  απλώς κάτι να γίνει. Μακάρι και όλα. Κάτι έπρεπε να είχε γίνει ήδη από χθες. Οι δικαιολογίες πια είναι «λόγια του αέρα» και οι κάτοικοι εκεί έχουν χορτάσει από τέτοια εδώ και πολλά χρόνια.