Ελεύθερη ΘράκηΌλη η νεώτερη ιστορία της χώρας μας και ειδικότερα της Θράκης και του Έβρου, είναι καταγεγραμμένη και εμφανίζεται ζωντανή στα μάτια μας, ξεφυλλίζοντας το αρχείο των 70 χρόνων της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Αγώνες που δικαιώθηκαν, υποσχέσεις πολιτικών που δεν υλοποιήθηκαν, διεκδικήσεις που συνεχίζονται επί 70 ολόκληρα χρόνια…
Διαβάζοντας τα άρθρα του αρχείου της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ δεν μπορείς παρά να συγκινηθείς και να νοιώσεις περηφάνια για τον ιδρυτή της εφημερίδος Γεώργιο Κονδύλη, έπειτα για τον Σταύρο Κονδύλη και σήμερα για τον νεώτερο Γιώργο Κονδύλη που καλείται να σηκώσει στους ώμους του το βαρύ φορτίο μιας κληρονομιάς ανεκτίμητης…
Παράλληλα νιώθεις πως ζεις σε ένα τούνελ… χάνεις την αίσθηση του χρόνου το τότε και το τώρα γίνονται ένα με παρόν.
Ταξιδεύοντας στις δεκαετίες ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας μέσα στις σελίδες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ…

1945
29 Απριλίου 1945 η πρώτη έκδοση της ιστορικής πλέον εφημερίδας.
Ένα πρώτο άρθρο μας πληροφορεί ότι σύμφωνα με την απογραφή της 8ης Απριλίου 1945, η πόλη της Αλεξανδρούπολης είχε 2.918 οικογένειες με συνολικό πληθυσμό 9.536 κατοίκους.
Αλλά θέματα στα πρώτα φύλλα της εφημερίδας, τα αγροτικά ζητήματα του νομού μας, και η επαναλειτουργία του Κρατικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στις 1 Μαΐου 1945.
Στις 5 Ιουνίου το ρεπορτάζ αναφερόταν σε συλλαλητήριο γα τα Εθνικά Δίκαια της χώρας μας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολης και λίγες μέρες αργότερα στο Διδυμότειχο.
Στις 2 Αυγούστου η εφημερίδα διεκδικούσε το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης και στις 9 του ίδιου μήνα να ανοίξουν περισσότερα σχολεία στο νομό Έβρου.
Στις 15 Οκτωβρίου ο Πλαστήρας Νικόλαος επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη.

1955
Η δεύτερη δεκαετία για την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ ξεκινά, και από τα πρώτα θέματα που την απασχολούν είναι η κατασκευή αναχωμάτων για αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο (εγκαίνια έργων 5 Ιουνίου 1955).
Το σχέδιο πόλεως της Αλεξανδρούπολης και ο εκσυγχρονισμός του, καθώς και η κατασκευή του δρόμου Αλεξ/πολη – Τελωνείο Κήπων.
Στις 15 Ιανουαρίου 1955 δημοσίευσε άρθρο με θέμα “Η ηρωική Ελλάδα η φτωχότερη χώρα, μέσα στις πιο φτωχές”… Τι άλλαξε από τότε;
Στις 30 Μαρτίου 1955 το κύριο άρθρο αναφερόταν στη σηροτροφεία του Σουφλίου, μια παράδοση αιώνων που αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο.
Στις 11 Απριλίου 1955 η εφημερίδα μας είχε άρθρο για την εκτέλεση λιμενικών έργων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με κόστος 18.913.000 δρχ.
Στις 20 Ιανουαρίου γίνονται έρευνες για πετρέλαιο κοντά στο Αρδάνιο από την εταιρεία “Ήλιος”.

1965
Ιστορική ημέρα η 1η Ιανουαρίου 1965, αφού εγκαινιάσθηκε η ηλεκτροδότηση των χωριών του Τριγώνου Ορεστιάδας.
Στις δε 5 Ιανουαρίου, σημαντική ημέρα για την Αλεξανδρούπολη αφού δρομολογήθηκε η ασφαλτόστρωση της παραλιακής λεωφόρου, η διαμόρφωση της δημοτικής πλαζ “Φλοίσβος”, η κατασκευή του κάμπινγκ αλλά και η χρηματοδότηση του Μουσείου Αλεξανδρούπολης (Αυτό το μουσείο που βρίσκεται στο στάδιο της Ολοκλήρωσης σήμερα…!!!) , με πρωτοβουλίες του βουλευτή Νικολαϊδη.
Στις 6 Ιανουαρίου κύριο άρθρο της εφημερίας διεκδικούσε την κατασκευή του εργοστασίου ζάχαρης στον Έβρο και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη!
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουε η εφημερίδα για τον εκτουρκισμό της μειονότητας της Θράκης στις 10 Ιανουαρίου του 1965.

1975
Στις 4 Ιανουαρίου του 1975 η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ φιλοξενούσε άρθρο με τίτλο “Η ανάγκη της ίδρυσης Πανεπιστημιακών Σχολών εις την Αλεξανδρούλιν” με τις θέσεις του τότε Μητροπολίτη Ανθίμου.
Η ίδρυση της ιατρικής σχολή στην Αλεξανδρούπολη, έγινε μετά από πολλούς αγώνες και συνεχή αρθρογραφία της εφημερίδας.
Στις 10 Ιανουαρίου 1975 το πρωτοσέλιδο έγραφε: “Η Κυβέρνηση εξήγγειλε την λήψιν μέτρων εναντίον υπευθύνων της χουντικής επταετίας”, όπου λίγες μέρες αργότερα φυλακίζονται στον Κορυδαλλό και η δίκη τους ξενικά αρχές του καλοκαιριού του 1975.
Στις 14 Ιανουαρίου έγραφε: “Θα χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για το διαμετακομιστικό εμπόριο της Βουλγαρίας”, ενώ στις 17 Ιανουαρίου 1975 με το κύριο άρθρο ζητούνταν η αξιοποίηση των θερμών πηγών της Τραϊανούπολης.
Στις 18 Φεβρουαρίου μετά από ενέργειες του βουλευτή Έβρου Σταύρου Ταταρίδη, ιδρύονται τα Γυμνάσια Μεταξάδων και Τυχερού

1985
Το πρωτοσέλιδο της 3ης Ιανουαρίου της εφημερίδας το 1985 αναφερόταν σε εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας γούνας από το τελωνείο Αλεξανδρούπολης, αλλά και στην κατάσχεση από τον εισαγγελέα της ταινίας “Εθνική Παπάδων” που προβαλλόταν στον κινηματογράφο ΡΕΞ μετά από παρέμβαση του Μητροπολίτη Ανθίμου.
Στις 8 Ιανουαρίου το πρωτοσέλιδο θέμα ήταν: “Χρειάζεται το αεροδρόμιο Αλεξ/πολης δεύτερο διάδρομο για να μην το κλείνουν οι νοτιάδες”.
Παράλληλα στις 11 Ιανουαρίου ανακοινωνόταν πως ανοίγει ο δρόμος Ορμένιο – Σβίλενγκρατ και στο ότι θα ιδρυθεί εργοστάσιο γεωργικών μηχανημάτων στο Διδυμότειχο!
Λίγες μέρες αργότερα στις 12 Ιανουαρίου 1985 ο Χριστόδουλος Χαμπούρης μιλούσε στο ΕΒΕΑ για τα προβλήματα του Νομού Έβρου.

1995
“Ήταν μια παραγωγική τετραετία” για την Αλεξανδρούπολη, δήλωνε ο πρώην δήμαρχος Νίκος Κουκουράβας στην αρχή του 1995 παραδίδοντας το δημαρχιακό θώκο στον Ηλία Ευαγγελίδη.
Σύσκεψη στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης υπό του μητροπολίτου Ανθίμου για να βρούμε το δρόμο της ανάπτυξης…
Στις 11 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα “Εξωτερικά σύνορα” με χρηματοδότηση 145 δις με έργα ΄πως η Εγνατία οδός και ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξ/πολη που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δύο μέρες μετά έγινε σύσκεψη στην Ορεστιάδα για να μπουν οι βάσεις για την δημιουργία εργοστασίου βιοαιθανόλης.
Στις 14 Ιανουαρίου κεντρικό άρθρο του Σταύρου Κονδύλη αναφέρεται με τον τίτλο “Μπράβο χάσαμε” στον ορισμό της έδρας της Διευρυμένης Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην Κομοτηνή, ενώ παράλληλα ανακοινωνόταν η δημιουργία της “Ρωμανίας” μια πόλη που θα φιλοξενούσε τους πρόσφυγες Ποντίους.
Το Μάρτιο του 1995 ανακοινώθηκε η δημιουργία του Καζίνο στην Ξάνθη.

2005
Η δεκαετία του 2005 ξεκίνησε και βρήκε την εφημερίδα να ασχολείται με τον περίφημο αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξ/πολη.
Την εκλογή γυναικών στο προεδρείο για πρώτη φορά του Νομαρχιακού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, την κ. Πιπερίδου και την κ. Ζωίδου αντίστοιχα.
Στις 8 Ιανουαρίου 2005 η εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο θέμα “Πληθαίνουν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος”, θέμα που θα μπορούσε να έχει σημερινή ημερομηνία…
Η Περιφέρεια ΑΜΘ διαμόρφωνε αναπτυξιακό σχέδιο με τον τότε περιφερειάρχη Μιχάλη Αγγελόπουλο, και λάμβανε μέτρα στήριξης για τους παλιννοστούντες
Οι πλημμύρες του ποταμού Έβρου έπληξαν για άλλη μια χρονιά την οικονομία του νομού μας.
Στην Αλεξ/πολη τιμήθηκε ο Τάσος Σουλακάκης για την προσφορά του στην πόλη.
Στη Σαμοθράκη το Φεβρουάριο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξήγγειλε πρόγραμμα ειδικής φροντίδας του νησιού…

2015
Φτάνοντας στην αυγή του 2015 όπου η εφημερίδα έκλεισε πλέον 70 ολόκληρα χρόνια εκδοτικής ζωής, βρήκε τη χώρα μας να οδεύει για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που έφεραν για πρώτη φορά κυβέρνηση αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίαρχα θέματα με το ξεκίνημα κι αυτής της δεκαετίας οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, αύξηση του κύματος της λαθρομετανάστευσης και οι σκληρές διαπραγματεύσεις για να παραμείνουν ως χώρα στη ζώνη του ευρώ, μέσα στη δίνη των μνημονίων που έφεραν τα προηγούμενα χρόνια.
***
Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ που ξεκίνησε να εκδίδεται ως εβδομαδιαία και με τέσσερις σελίδες, με μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία και αργότερα με λινοτυπικές μηχανές, έγινε ημερήσια το 1962.
Σήμερα πλέον εκδίδεται σε 16 μεγάλες σελίδες διατηρώντας το παραδοσιακό σχήμα των εφημερίδων πανελλαδικής εμβέλειας, με τετράχρωμες σελίδες. Έχει δική της ιστοσελίδα και δέχεται καθημερινά πάνω από 900 e-mail που δίνουν πληροφορίες για τοπικά, πανελλαδικά αλλά και παγκόσμια θέματα.
Χαίρει την πλήρη εκτίμηση, σεβασμό και εμπιστοσύνη των αναγνωστών της ανά την Ελλάδα και τον κόσμο και συνεχίζει να αγωνίζεται για το καλό του τόπου μας.
Με την πείρα και τη γνώση των 70 χρόνων χαράζει τον δρόμο για το μέλλον, αφού κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να υπερπηδήσει μύρια όσα εμπόδια και να καταστεί ΘΕΣΜΟΣ για τον τόπο μας.
Λεμονιά Σακαλάκη