Κατά πλειοψηφία αποφάσισαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στη χτεσινή τους συνεδρίαση, τη λύση και εκκαθάριση της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας, Παράρτημα Ελλάδας» με έδρα την Ορεστιάδα.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Παύλος Δαμιανίδης «η αποχώρηση της Περιφέρειας ΑΜΘ από τις εν λόγω εταιρείες σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την απαξίωση του έργου και των σκοπών τους, αλλά σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την ενιαία εκπροσώπηση της Περιφέρειας σε ένα νέο Οργανισμό με αρμοδιότητα την προώθηση και προαγωγή των Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας, τόσο με Διασυνοριακούς Φορείς όσο και με Φορείς της Ε.Ε. και Τρίτων Χωρών. Έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός για τη δημιουργία Ε.Ο.Ε.Σ. (Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας), ο οποίος θα περικλείει στο καταστατικό και στο Σύμφωνο Συνεργασίας το πνεύμα και την ουσία των σκοπών και δραστηριοτήτων όλων των επιμέρους εταιρειών διασυνοριακής συνεργασίας από τις οποίες αποχωρεί η Περιφέρεια. Συγκεκριμένα ο Ε.Ο.Ε.Σ. θα αποσκοπεί στη διευκόλυνση και την προαγωγή της διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.»

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου εκφράστηκαν διαφωνίες ως προς την λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, δήλωσε σχετικά «Δε νομίζω να πιστεύει κανείς ότι για ένα τέτοιο Δίκτυο, θα προχωρούσαμε στην εκκαθάρισή του, εάν δεν είχαμε εξασφαλίσει τη διάδοχη κατάσταση. Ξέρουμε τους σκοπούς και τις δράσεις του Δικτύου, και για αυτό προχωράμε στη δημιουργία ενός νέου θεσμού στη θέση αυτού. Και η Τουρκία μπορεί να συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας.»

Πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου είναι η έδρα του νέου φορέα, του Ε.Ο.Ε.Σ., να παραμείνει στην Ορεστιάδα, όπου υπάρχουν ήδη οι κατάλληλες υποδομές. Η πρόταση θα εξεταστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν έρθει προς συζήτηση το καταστατικό του νέου φορέα.

Πέρα από το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας, Παράρτημα Ελλάδας, τα μέλη του  Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισαν την αποχώρηση της ΠΑΜΘ από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την Επωνυμία «ΕΥΡΩΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΣΤΟΣ – ΜΕΣΤΑ Ελληνικό Τμήμα», την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την Επωνυμία «ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΛΤΑ – ΡΟΔΟΠΗ», την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την Επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΒΡΟΣ».