Την αποχώρησή του από την Δημοκρατική Αριστερά, ανακοίνωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Στέλιος Παπαγούτσος. Ο κ. Παναγούτσος αποχώρησε μαζί με άλλα στελέχη, λόγω της συμμετοχής του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στην ομιλία Τσίπρα στο Γαλάτσι και την ουσιαστική συμόρευση ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή Παναγούτσου, προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο:
Αξιότιμε Πρόεδρε
Λίγες μόνο ώρες από την παραίτησή μας από τα όργανα του κόμματος κατέστη πασιφανές ότι η, εκ μέρους μας επικοινωνιακή και ουσιαστική διαχείριση του πολιτικού σχεδίου σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνάδει όχι μόνο με την ιδιότητα του στελέχους αλλά ούτε και του απλού μέλους. Η ερμαφρόδιτη αυτή κατάσταση μόνο φθορά προκαλεί τόσο σε μας όσο και στη συλλογική σας επιλογή. Η εικόνα και οι εντυπώσεις από την εκδήλωση του Γαλατσίου, στην κυριολεξία, μας υπερβαίνουν.
Κατόπιν αυτών θεωρούμε αυτονόητα ως ασύμβατη με τις εξελίξεις και την ιδιότητά μας ως απλών μελών του κόμματος.
Καλή επιτυχία στις επιδιώξεις σας.

Νίκος Τσούκαλης
Θωμάς Ψύρρας
Γεράσιμος Γεωργάτος
Χρήστος Γκαρμπούνης
Στέλιος Παναγούτσος

Η τοποθέτση Παναγούτσου στην τελευταία ΚΕ της ΔΗΜΑΡ
Γιατί δεν πιστεύω στις Γέφυρες ή γιατί αρνούμαι τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ
Τρεις, θεωρώ ότι, είναι οι κυριότεροι λόγοι, για τους οποίους δεν πρέπει να απαντήσω θετικά στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση.
Πρώτο, διότι πούλησε παραμύθια μόνο και μόνο για να πάρει την εξουσία. Εξαπάτησε τον κόσμο με υποσχέσεις για «σκίσιμο μνημονίων», «σεισάχθεια» «κατάργηση ΕΝΦΙΑ» κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο εξάμηνο «διαπραγμάτευσης» που μας στοίχησε ένα τρίτο μνημόνιο.
Μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ήταν θέμα απάτης αλλά «αυταπάτης». Να το δεχθώ ως δικαιολογία. Δηλαδή μας ομολογούν ότι λόγω άγνοιας, αφέλειας, πίστευαν στα παραμύθια αυτά αλλά μετά συνειδητοποίησαν ότι ήταν ανεφάρμοστα. Είναι σαν να είχα την αυταπάτη εγώ, ως γιατρός, ότι μπορούσα να θεραπεύσω ένα ασθενή με μια βαρειά αρρώστεια με τη βοήθεια βοτάνων. Ο ασθενής με εμπιστεύθηκε και εγώ εφαρμόζοντας τα βότανα του επιδείνωσα την αρρώστεια. Οπότε μετά από μεγάλο χαμένο χρόνο του ομολογώ ότι «αυταπατήθηκα» και είμαι έτοιμος να του εφαρμόσω την κανονική θεραπεία που του είχαν προτείνει και οι άλλοι γιατροί. Θα με εμπιστευόταν και πάλι, λέτε, ο ασθενής;
Δεύτερο, διότι για να παραμείνει στην καρέκλα συνεργάστηκε με τον ακροδεξιό Καμμένο και εφάρμοσαν μαζί εθνολαϊκιστική ατζέντα. Και στο τέλος της τετραετίας, όταν οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές και είδε ότι ο Καμμένος του είναι βάρος, θυμάται την Κεντροαριστερά και καλεί σε συμπόρευση. Το πιθανότερο είναι ότι πάλι παραμύθια πουλάει. Και απόδειξη είναι η στήριξη από τους βουλευτές του Καμμένου μετά την αποχώρηση Καμμένου(!!).
Μα, λένε οι «γεφυροποιοί», δεν είδατε ότι έκανε την κωλοτούμπα τον Ιούλιο του ’15 και εφάρμοσε το μνημόνιο; Η απάντηση είναι γιατί, αφού άλλαξε, ξανασυνεργάσθηκε με τον Καμμένο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ’15 ενώ υπήρχαν και άλλες δυνατότητες; Και όταν λέμε ότι εξορθολόγισε την πολιτική του τι εννοούμε; Την πιστή τήρηση του μνημονίου σε όσα ήταν απολύτως υποχρεωτικά από τους εταίρους; Που είναι οι Μεταρρυθμίσεις; Εκτός αν εκτιμούμε π.χ. την πελατειακής εμπνεύσεως «μεταρρύθμιση στην Παιδεία», με τα 17 σχέδια για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την οργάνωση των ΑΕΙ και τελικά την κατάργηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης (που δεν αναφερόταν σε κανένα από τα 17)
Τρίτο, διότι ξόδεψε το υπαρκτό «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς εφαρμόζοντας πελατειακές σχέσεις και διορίζοντας συγγενείς και φίλους. Τι να πρωτοθυμηθούμε από αυτά που ακούσαμε προεκλογικά. Την ιστορία με τα βουλευτικά αυτοκίνητα; Την πώληση των πρωθυπουργικών αεροπλάνων; Την κατάργηση των μετακλητών υπαλλήλων; Τίποτα δεν έγινε από αυτά. Αντιθέτως, διπλασιάσθηκαν οι θέσεις των γεν. γραμματέων, πολλαπλασιάσθηκαν οι μετακλητοί υπάλληλοι, βολεύτηκαν σύζυγοι, σύντροφοι και κολλητοί. Έγιναν μεταγραφές βουλευτών με έπαθλο υπουργεία. Ψηφίστηκαν φωτογραφικές διατάξεις. Και υπάρχουν και δύο καταστάσεις που είναι κατάπτυστες για κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή. Η πρώτη αφορά τις απάνθρωπες συνθήκες, που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και η δεύτερη ότι η δεν έχει ακόμη τελειώσει η δίκη της Χρυσής Αυγής (δεν υπήρχαν …..κατάλληλες αίθουσες)
Η ζημιά που έχει κάνει στην αριστερά ίσως δεν επουλωθεί ποτέ. Γι’ αυτό δε θα βάλω πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ. Για να μπορώ να μη ντρέπομαι να λέω πως είμαι αριστερός.
Στέλιος Παναγούτσος