Του Σπύρου Δέδογλου

Η Αλεξανδρούπολη, μια πόλη με τεράστια γεωστρατηγική θέση και γεωπολιτική σημασία, με δυναμικό ικανό να την καταστήσει κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με έναν σοβαρό κίνδυνο: να μετατραπεί σε έναν απέραντο “ενεργειακό σκουπιδότοπο” και “αποικία χρυσοθήρων”.

Αντί για έναν κόμβο καινοτομίας, εμπορίου και βιώσιμης ανάπτυξης, η περιοχή μας φορτώνεται με αλόγιστες ενεργειακές εγκαταστάσεις και επικίνδυνα μεταλλευτικά σχέδια που απειλούν να καταστρέψουν το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Από τις ανεμογεννήτριες που καταλαμβάνουν εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας και αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο, έως τις πλωτές εγκαταστάσεις που παρεμποδίζουν την αλιευτική δραστηριότητα και επιβαρύνουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η συσσώρευση ενεργειακών έργων κινδυνεύει να υποβαθμίσει οριστικά την ποιότητα ζωής στην περιοχή.

Η έννοια του «ενεργειακού σκουπιδότοπου» δεν είναι υπερβολική. Πίσω από τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που παρουσιάζονται ως «πράσινη ανάπτυξη», κρύβονται σοβαρά ζητήματα: υπολείμματα ανεμογεννητριών που δεν ανακυκλώνονται, ανενεργές υποδομές που εγκαταλείπονται, τσιμεντωμένα βουνά και κατεστραμμένα φυσικά τοπία. Στο τέλος της ζωής των έργων, οι περιβαλλοντικές συνέπειες θα μείνουν για δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή, η αναθέρμανση των σχεδίων για την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» αποτελεί μία ακόμη μεγάλη απειλή για τη Θράκη.
Η εξόρυξη χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης εγκυμονεί τεράστιους οικολογικούς κινδύνους:

  • Μόλυνση των υδάτων και των εδαφών.

  • Καταστροφή της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

  • Ραγδαία επιβάρυνση της δημόσιας υγείας.

  • Μόνιμη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Αλεξανδρούπολη ο Έβρος και η Θράκη δεν είναι ούτε ενεργειακό οικόπεδο, ούτε πηγή φτηνών πρώτων υλών για πολυεθνικές.
Είναι ο τόπος μας, η ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας .
Η τοπική κοινωνία, οι φορείς, και οι πολίτες έχουν ήδη δηλώσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους τόσο στην ενεργειακή αποικιοκρατία όσο και στα σχέδια εξόρυξης χρυσού.

Η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη πρέπει να γίνουν αυτό που αξίζουν: “Κέντρο βιώσιμης ανάπτυξης, πολιτισμού και συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης”. Όχι σκουπιδότοπος, ούτε αποικία χρυσοθήρων.

Τυχερό 29-4-2025

Σπύρος Δέδογλου

μέλος Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ