Νέα δεδομένα υπάρχουν πλέον στη φύλαξη των συνόρων. Στην ΑΜΘ και σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, νέοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν δράση. Στον Έβρο 400 νέοι και νέες έχουν βγει από τη σχολή και εκπαιδεύονται στην πράξη.
Η εκπαίδευση είναι καθημερινή και απαιτητική, καθώς η φύλαξη των συνόρων είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Χώρας.
Όπως διαπιστώνεται από τους παλαιότερους και εμπειρότερους, αλλά και από τους πολίτες, οι νέοι συνοριοφύλακες έχουν μεγάλη αγάπη για την εργασία που επέλεξαν.
Νέα παιδιά, πολλά από τα οποία και με πανεπιστημιακές σπουδές μένουν στον τόπο τους. Μένουν στα χωριά και τις πόλεις του Έβρου και εργάζονται. Επιμένουν να μάθουν καλά το αντικείμενό τους. Λίγα χιλιόμετρα από τα σημεία που βρίσκονται εν ώρα υπηρεσίας βρίσκονται τα σπίτια τους.
Στα υψώματα, στα αναχώματα, στους δρόμους και σε σημεία που δεν μπορεί να πλησιάσει τηλεοπτικό συνεργείο, η παρουσία των συνοριακών φυλάκων είναι συνεχής και έντονη. Παρουσία αποτροπής που πλέον γνωρίζουν καλά και οι διακινητές.