Χωράφια που καλλιεργούσαν χρόνια, αναφέρουν ότι χάνουν σταδιακά κάτοικοι του Μικρού Δερείου. Πρόκειται για εκτάσεις περίπου 750 στρεμμάτων, οι οποίες ενοικιάζονταν από αγρότες της περιοχής και μέσω αυτών εξασφάλιζαν την αγροτική απασχόληση. Όπως αναφέρουν κάτοικοι του Μικρού Δερείου στο thraki Νεα, οι εκτάσεις ενοικιάζονταν επί χρόνια από τους ίδιους περίπου προς 5,5 ευρώ το στρέμμα. Στην τελευταία όμως δημοπρασία δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τις τιμές που δόθηκαν από άτομα εκτός περιοχής, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις αυτές να αλλάξουν χέρια.
Πολλοί μάλιστα από τους κατοίκους, όπως αναφέρεται στο thraki Νεα, είναι αγρότες και ασφαλισμένοι ως αγρότες εξαιτίας της ενοικίασης αυτών των χωραφιών και πλέον μη έχοντας γη, θα παύσουν να έχουν και ασφάλεια.
Οι νέοι ενοικιαστές πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του thraki Νεα, είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Για το θέμα οι κάτοικοι του Μικρού Δερείου, έστειλαν την παρακάτω επιστολή σε εκπροσώπους του Έβρου και στον περιφερειάρχη.

Κάτοικοι Κοινότητας Μικρού Δερείου Μικρό Δέρειο, 2/12/2020

ΠΡΟΣ
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κοινοποίηση
1.Περιφερειάρχη ΑΜΘ
2.Βουλευτή Έβρου κ. Δημοσχάκη
3. Βουλευτή Έβρου κ. Δερμεντζόπουλο
4. Βουλευτή Έβρου κ. Κελέτση
5. Βουλευτή Έβρου κα. Γκαρά
6. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου
7. Δήμαρχο Σουφλίου

Με την παρούσα επιστολή, ως κάτοικοι της ορεινής μειονοτικής περιοχής της κοινότητας Μικρού Δερείου της Π.Ε. ‘Εβρου, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας, για τα γεγονότα που σχετίζονται με την πλειοδοτική δημοπρασία ορεινών εκτάσεων στο αγρόκτημα της κοινότητάς μας.

Τα αντικείμενα απασχόλησης για εμάς αποτελούν η υλοτομία, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Τα αγροκτήματα αυτά, εδώ και πάνω από τριάντα έτη, ήταν η μοναδική προσφορά του κοινωνικού κράτους απέναντι στους κατοίκους της απομακρυσμένης περιοχής μας, αποτελώντας το μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης της δημογραφικής συρρίκνωσης. Τουλάχιστον, θέλαμε να πιστεύουμε ότι η κρατική και η περιφερειακή διοίκηση, αναγνώριζαν το γεγονός αυτό και η διάθεση για χρήση των αγροκτημάτων αυτών από τους κατοίκους μας, ήταν το ελάχιστο, έστω για την κάλυψη κάποιων απαραίτητων βιοποριστικών αναγκών μας.

Δυστυχώς, μετά λύπης, διαπιστώσαμε πως όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια διάθεση, αλλά ταυτόχρονα σε πρόσφατη δημοπρασία των αγροκτημάτων μας, εμφανίστηκαν άτομα, για την διεκδίκησή τους, τα οποία πέρα από το ότι δεν είναι ούτε κάτοικοι του Δήμου μας, του Δήμου Σουφλίου, το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζουν κατά που πέφτει η κοινότητα του Μικρού Δερείου.

Επειδή, τέτοιες ενέργειες μόνο την απομόνωσή μας φαίνεται να ευνοούν, αλλά ταυτόχρονα θυμίζουν άλλες παλιές εποχές των μεγαλοτσιφλικάδων, καθώς και από το γεγονός της οικονομικής αδυναμίας μας να μπούμε σε τέτοιου είδους πλειστηριασμούς,αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την επίλυση του ζητήματός μας.