Όλοι θυμούνται τη γραφική απεικόνιση του νέου φράχτη του Έβρου η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον νομό στις 17 Οκτωβρίου. Μάλιστα τότε είχαν ξεκινήσει τα έργα, το οποία πλέον συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς επέτρεπαν και οι καιρικές συνθήκες όλο αυτό το διάστημα.

Οι εργασίες στο νέο φράχτη στο νότιο τμήμα του Έβρου, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς έχουν ολοκληρωθεί πολλά από τα χωματουργικά που απαιτούνται για τις θεμελιώσεις.
O νέος φράχτης λαμβάνει την τελική του μορφή.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021. Πρόκειται για έναν νέο φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων, ενώ παράλληλα γίνονται εργασίες συντήρησης του παλαιού φράχτη στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας από την περιοχή της Βύσσας μέχρι και τις Καστανιές.

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.
Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.