Στο thraki Νεα, μίλησε ο πλοιοκτήτης του πλοίου στο οποίο εργάζονταν ο Έλληνας μουσουλμάνος και συνελήφθη στη Ρόδο για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας.
Ο πλοιοκτήτης Φώτης Μανούσης, ο οποίος επί χρόνια δραστηριοποιούνταν στην Θράκη και συγκεκριμένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, μίλησε στο thraki Νεα, με αφορμή τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο ανθρώπων οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας.
Ο ένας είναι υπάλληλος του τουρκικού προξενείο της Ρόδου και ο άλλος, ο οποίος και συνελήφθη είναι 54 ετών, μουσουλμάνος από χωριό της Ροδόπης και τους τελευταίους μήνες μένει στα Δωδεκάνησα καθώς εργάζεται ως μάγειρας στο πλοίο που εκτελεί δρομολόγια από και προς το Καστελόριζο.
Ο 54χρονος, ο οποίος βρίσκονταν καιρό υπό στενή παρακολούθηση των ελληνικών αρχών, ομολόγησε για την πράξη του και φέρεται ότι είπε ότι το έκανε για την «πατρίδα του», δηλαδή την Τουρκία. Αν και Έλληνας πολίτης, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά λέει ότι το έκανε για την Τουρκία, χωρίς να έχει κάποιο οικονομικό όφελος.
Οι ελληνικές αρχές και σ’ αυτή την περίπτωση, κινήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα και μεθοδικότητα καθώς γνώριζαν ότι κάτι παράξενο συμβαίνει στο Καστελόριζο από το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών από τις πρώτες μέρες σχεδίασαν τη δράση τους και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί παρακολουθούσαν συγκεκριμένα άτομα, για μήνες. Ολοκλήρωσαν την αποστολή τους, μόνο όταν ήταν σίγουροι όταν δεν θα υπάρχουν διαρροές κι όταν τα στοιχεία που έχουν δε θα μπορέσουν να αμφισβητηθούν.
Μάλιστα όταν στήθηκε η τελική επιχείρηση ήταν δεδομένο ότι θα βρουν και αποδεικτικό υλικό.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται λάπτοπ, στικάκια και άλλα αντικείμενα που μπορούν να δώσουν περισσότερες απαντήσεις.
Ο μάγειρας που είχε επιστρέψει στη Θράκη πριν από λίγα χρόνια καθώς εργαζόταν στο εξωτερικό στην ναυτιλία, είχε καταθέσει βιογραφικό στην εταιρεία SAOS του Φώτη Μανούση στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς όμως να είχε εργαστεί ποτέ στο παρελθόν στην εταιρεία, κάτι που έγινε μόλις η SAOS μετέφερε τις επιχειρήσεις της στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς τότε προέκυψε και κενή θέση.
Ο Φώτης Μανούσης σε επικοινωνία του με το thraki Νεα δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ελληνικές υπηρεσίες, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Όπως έχει γνωστό, ο 54χρονος φωτογράφιζε πλοία και θέσεις στα νησιά, δίνοντας αναφορά σε 35χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου Ρόδου.
Η υπόθεση, δεν θα κλείσει εδώ καθώς ακόμη κι όταν ολοκληρωθεί η δικογραφία οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν θα κατηγορηθούν κι άλλοι και κυρίως το αν θα ομολογήσουν.