Δεν τα λέει άλλος, αλλά ο ίδιος ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Παναγιώτης Μηταράκης

Με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ίδιος ο υπουργός Μηταράκης, αναιρείται για ακόμη μία φορά η επιμονή του να τριπλασιάσει τη δομή στο Φυλάκιο Έβρου. Ο κ. Μηταράκης μιλάει για τεράστιες μειώσεις στις αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μάλιστα αναλυτικά στοιχεία τονίζοντας ότι συνεχίζεται το κλείσιμο δομών φιλοξενίας σ’ όλη την Ελλάδα. Η εικόνα που παρουσιάζει ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να εξηγήσει την επιμονή του για επέκταση του Φυλακίου. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη τόνισε ότι το Φυλάκιο κατά το παρελθόν έχει φιλοξενήσει και 1200 άτομα, με τον ίδιο να επιμένει ότι η χωρητικότητα θα πρέπει να αυξηθεί στα 1500 για να καλυφθεί τυχόν έκτακτο γεγονός. Δηλαδή, ενώ χωράνε βάσει όσων είπε ο υπουργός 1200 άτομα, θα πρέπει να δαπανηθούν 30 εκατομμύρια Ευρώ για να αυξηθεί η χωρητικότητα, να μεγεθύνουν τα στρέμματα, να χάσουν άνθρωποι τα χωράφια τους, για να φιλοξενούνται σε έκτακτο γεγονός 1500 άτομα!
Το πώς όλα αυτά (η επιμονή για αύξηση του Φυλακίου) συνδυάζονται με κλείσιμο δομών σ’ όλη την Ελλάδα, είναι κάτι που δεν μπορούμε εμείς να το κατανοήσουμε. . .

Στο μεταξύ οι αντιδράσεις στον Έβρο ήταν και παραμένουν ισχυρές, με τους πολίτες και τους εκπροσώπους της περιοχής να περιμένουν την τελική απόφαση του Νότη Μηταράκη, ο οποίος είπε ότι θα την δώσει σε 15 μέρες (από την επίσκεψή του στην Ορεστιάδα).

Τι αναφέρει ο υπουργός:
Διατηρούνται πολύ χαμηλά οι μεταναστευτικές ροές τον Ιανουάριο του 2021. Και πλέον συνεχίζουμε να κλείνουμε δομές φιλοξενίας, καθώς επιταχύνεται η διαδικασία Ασύλου, προχωράμε σε επιστροφές & μετεγκαταστάσεις. Μέσα σε 12 μήνες αποσυμφορήθηκαν τα νησιά του Αν. Αιγαίου και κλείσαμε 57 δομές-ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Συνεχίζουμε την εφαρμογή μιας αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε η χώρα μας να μην αποτελεί πλέον πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.
✔Σταθεροποίηση του χαμηλού ρυθμού αφίξεων ( 92% μείωση στις αφίξεις στα νησιά τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020)
✔Αποσυμφόρηση νησιών και ηπειρωτικής Ελλάδας. Τον Ιανουάριο του 2020 ζούσαν στα νησιά του Αιγαίου 41.816 αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ενώ πλέον ζουν 16.231. Αντίστοιχα, σε όλη τη χώρα, το εθνικό σύστημα υποδοχής φιλοξενούσε τον Ιανουάριο του 2020 93.237 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ενώ πλέον ζουν 64.259 (μείωση 31%).
✔Διατήρηση θετικού ισοζυγίου αφίξεων-αποχωρήσεων καθώς έφτασαν στη χώρα 292 άτομα ενώ αναχώρησαν 513
✔Οι εκκρεμείς αποφάσεις Α και Β βαθμού αριθμούν τις 78.229 σε σχέση με τις 140.557 τον Ιανουάριο του 2020 (μείωση 44%).
Διαβάστε αναλυτικά το Ενημερωτικό Σημείωμα Ιανουαρίου εδώ

Διατηρούνται πολύ χαμηλά οι μεταναστευτικές ροές τον Ιανουάριο του 2021. Και πλέον συνεχίζουμε να κλείνουμε δομές…

Δημοσιεύτηκε από Νότης Μηταράκης (Notis Mitarachi) στις Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021