Αντίδραση του δημάρχου Διδυμοτείχου, του αντιπεριφερειάρχη Έβρου και το αντιπεριφερειάρχη υγείας για τον χαρακτηρισμό του δήμου Διδυμοτείχου ως κόκκινη περιοχή.

Στην ανακοίνωση ότι ο δήμος Διδυμοτείχου χαρακτηρίζεται πλέον κόκκινη περιοχή, προχώρησε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου κόκκινο κατατάσσεται επίσης και ο δήμος Διδυμότειχου (sic), όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από 25 στις 18 Φεβρουαρίου σε 89.
Τι συμβαίνει όμως με τα κρούσματα στο δήμο;
Πριν την ενημέρωση Χαρδαλιά επικοινώνησε με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Βασίλης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις, με τον δήμαρχο να τονίζει ότι τα κρούσματα αφορούν στη σχολή αστυφυλάκων και μόνο, κάτι που ήταν σε γνώση του κ. Παπαγγελόπουλου.

Στο Διδυμότειχο τις τελευταίες μέρες έγιναν περίπου 100 rapid test, μπροστά από την αστυνομία και στην είσοδο του νοσοκομείου, χωρίς να βρεθεί ούτε ένα κρούσμα.
Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιπεριφερεάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, βρίσκονται σε επικοινωνία με την πολιτική προστασία ώστε να μην περάσει ο δήμος στο κόκκινο, καθώς τα κρούσματα όπως τονίζουν, αφορούν σε μία κλειστή δομή, τη σχολή αστυφυλάκων, η οποία μάλιστα βρίσκεται και εκτός πόλης.

Τι σημαίνει ότι ο δήμος περνάει στο κόκκινο

Ο δήμος Διδυμοτείχου περνάει από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί και μέχρι τις 8 Μαρτίου.
Στις περιοχές στο “κόκκινο”, ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 τα ξημερώματα, τα λύκεια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, το λιανεμπόριο λειτουργεί με click away και σε ορισμένα είδη (ενδύματα, υποδήματα, βιβλιοπωλεία κομμωτήρια) με click inside (προκαθορισμένο ραντεβού) και με ένα άτομα ανά 25 τ. μ., στους χώρους λατρείας επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα.

Στο μεταξύ ΔΣ του Συλλόγου Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Διδυμοτείχου και Περιφέρειας, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του στην απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει το Δήμου Διδυμοτείχου στις κόκκινες περιοχές.
Θεωρεί ότι η απόφαση δεν στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα από το συνολικό πληθυσμό του Δήμου Διδυμοτείχου, όπου τα κρούσματα είναι σημαντικά χαμηλά (μονοψήφιος αριθμός), αλλά βασίζεται στα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στο ΤΔΑ Διδυμοτείχου, ο οποίος είναι ένας απόλυτα ελεγχόμενος χώρος.
Η περαιτέρω αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να συντρέχουν τέτοιας κλίμακας κίνδυνοι, θα επιδεινώσει την ήδη δραματική κατάσταση της επιχειρηματικότητας της περιοχής.
Κατανοούμε απόλυτα τους κινδύνους της πανδημίας, και ανησυχούμε όπως όλοι για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο αποφάσεις που περιορίζουν την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από επεξεργασία πραγματικών στοιχείων και δεδομένων.